SEGRE

PRÒXIM ORIENT

Almenys vuit morts i mil ferits en protestes massives a Gaza

Les forces israelianes

Manifestants palestins cremen pneumàtics a la frontera amb Israel.

Manifestants palestins cremen pneumàtics a la frontera amb Israel.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les protestes a la Franja de Gaza es van saldar ahir amb la mort d’almenys vuit palestins i més de mil ferits a causa dels trets efectuats per les forces de seguretat d’Israel, segons van informar ahir les autoritats de Gaza.

Les mobilitzacions s’emmarquen en el que es coneix com la “Gran marxa del retorn”, que culminarà el proper 15 de maig, just quan es compleixin els 70 anys de la creació de l’Estat d’Israel, popularment conegut pels ciutadans palestins com a Nakba (catàstrofe). Els manifestants reclamen el dret de retorn del territori israelià als refugiats palestins i els seus descendents, provocats per la creació d’aquest Estat el 1948 i la seua successiva guerra. Segons va informar l’agència palestina de notícias Maan, els participants van batejar la jornada d’ahir com a “Divendres dels Pneumàtics”, ja que els manifestants van calar-ne foc a milers a la frontera amb Israel per provocar una densa cortina de fum negre.

‘Divendres dels Pneumàtics’ és el nom amb què es coneix la jornada de protesta

Altres fonts han batejat el dia com a “Divendres negre”. El nombre de participants va augmentar significativament en les protestes de divendres, el dia de rés més important per als musulmans, encara que no va assolir l’afluència del primer divendres de mobilitzacions, que va tenir lloc el passat 30 de març. Malgrat les crítiques rebudes per l’Organització de les Nacions Unides i altres organitzacions de defensa dels Drets Humans, les forces de seguretat israelianes van utilitzar munició real i canons d’aigua contra incendis per contenir els manifestants.

El portaveu de Hamas, Hazem Qassem, va instar els participants a mantenir una actitud pacífica en les reivindicacions, per així acabar amb “tota la fràgil propaganda sionista”.

tracking