SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont insisteix en el diàleg i reclama alliberar la resta de presos

Carles Puigdemont va sortir ahir de la presó arran de la decisió de la cort judicial de Schleswig-Holstein de deixar-lo en llibertat al no apreciar el delicte de rebel·lió que el magistrat del Suprem Pablo Llarena li imputa. Aquesta resolució, que Llarena portarà previsiblement a la justícia comunitària, ha sacsejat les negociacions per investir un nou president.

Carles Puigdemont, ahir, al sortir de la presó de Neumünster, compareixent davant de nombrosos mitjans.

Carles Puigdemont, ahir, al sortir de la presó de Neumünster, compareixent davant de nombrosos mitjans.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va quedar ahir en llibertat després d’abonar els 75.000 euros de fiança que li havia imposat el tribunal de Schleswig-Holstein. Al sortir de la presó de Neumünster, en la qual ha estat reclòs 12 dies, el líder de JxCat va asseverar que “és una vergonya que hi hagi presos polítics” perquè, segons el seu parer, se’ns acusa de “delictes que no hem comès”.

En aquest sentit, va exigir l’“alliberament immediat” dels “companys que segueixen a les presons espanyoles”. Igualment, Puigdemont va reiterar la seua “confiança” en la democràcia europea i va denunciar que els drets i les llibertats consagrats per la Unió Europea “estan en risc a Espanya”. En aquest sentit, va assegurar que la seua lluita “no és només pel dret a l’autodeterminació” sinó que també és una batalla per protegir la democràcia.

Sànchez es pregunta com justifiquen ara la seua presó i Domènech culpa PP i Cs de “judicialitzar” la política

D’altra banda, Puigdemont va estendre la mà al Govern de Mariano Rajoy per poder iniciar un diàleg. “És hora de fer política”, va dir. Així mateix, va retreure a l’Executiu central que la seua única resposta per a la situació a Catalunya sigui “el dret penal”.

En una compareixença sense preguntes, el número 1 de Junts per Catalunya també va voler agrair als funcionaris de la presó la seua “professionalitat” i als reclusos “l’ajuda que li han brindat”.

També va tenir paraules d’agraïment pel suport que ha rebut des d’arreu del món. “Des del Regne Unit, Estats Units, el Japó, França o Suècia. Moltes gràcies”, va concloure.

Després de sortir de la presó, Puigdemont es va desplaçar “per qüestions legals” a Berlín, segons van manifestar fonts de JxCat. Està previst que avui ofereixi una roda de premsa a la capital federal alemanya.

Per la seua part, el prestigiós penalista germànic Wolfgang Schomburg, advocat de Puigdemont a Alemanya, va mostrar la seua satisfacció per la sortida en llibertat del seu client i va expressar la seua confiança en el fet que les autoritats judicials germàniques també acabaran desestimant l’extradició per malversació. Schomburg va afirmar que el delicte de rebel·lió pel qual Espanya reclama Puigdemont és inadmissible en un país “democràtic”.

D’altra banda, la Fiscalia General de Schleswig-Holstein també va anunciar ahir que no presentaria cap recurs contra l’excarceració de Puigdemont i la decisió del tribunal regional de desestimar la imputació de rebel·lió. D’aquesta manera, el Ministeri Públic d’aquest land va informar que “no existeix cap mitjà legal per recórrer la decisió”.

BARCELONA

Els partits sobiranistes van reiterar ahir la satisfacció per la decisió de la justícia alemanya de no extradir Carles Puigdemont per rebel·lió i deixar-lo en llibertat. En aquest sentit, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va exigir al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que “rectifiqui” davant del “canvi d’escenari” que, segons el seu parer, suposa l’esmentada resolució. En la mateixa línia, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, va subratllar que “no és sostenible” que, a la Unió Europea, “els mateixos fets i la mateixa causa suposin presó a Espanya i a la resta de països democràtics d’Europa, no”. Igualment, el diputat del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va posar el focus en el fet que la decisió “desmunta l’argumentació de Llarena” sobre la violència a Catalunya. El seu company al Senat, Josep Lluís Cleries, va qualificar els líders empresonats de “retinguts” i va recordar que és el Govern central el que no vol dialogar. Per la seua part, el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, va dir, des de la presó de Soto del Real, que “les mentides comencen a enfonsar-se” i es va demanar com podran justificar ara la seua privació de llibertat. En la mateixa línia, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, des d’Alcalá-Meco, es va confessar “molt contenta” per l’alliberament de Puigdemont i va expressar el seu desig de poder “tornar aviat a casa”. Així mateix, el líder de CatComú, Xavier Domènech, va titllar de “fracàs del PP i Cs” la resolució germànica i va dir que és la conseqüència de “judicialitzar la política i no fer política”.

tracking