SEGRE

POLÈMICA PLANTA DE GAS

Santander, La Caixa i Bankia volen 1.350 milions de l'Estat per Castor

El Govern central es va comprometre a tornar en trenta anys els diners pel tancament de la planta de gas || Proposen pagar d’una manera flexible i fraccionada

Vista al fons de la plantació de gas del projecte Castor, ubicada al delta de l’Ebre.

Vista al fons de la plantació de gas del projecte Castor, ubicada al delta de l’Ebre.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Banc Santander, CaixaBank i Bankia van reclamar ahir a l’Estat els 1.350 milions d’euros que van aportar per facilitar el tancament del magatzem submarí de gas Castor i que el Govern central es va comprometre a tornar en trenta anys, “més els danys causats”. I és que l’exigència “de responsabilitat de l’Estat legislador” arriba després que el Tribunal Constitucional declarés nuls diversos articles del reial decret llei que va permetre a la promotora Escal UGS, empresa controlada per ACS, cobrar una indemnització per la paralització el 2014 del magatzem de gas.

Les tres entitats financeres entenen que aquesta decisió judicial no ha d’ocasionar “cap pèrdua” a qui ha finançat els poders públics per facilitar una mesura d’interès general, per la qual cosa argumenta que, si no reben la devolució del finançament, l’Estat s’estaria beneficiant de la inconstitucionalitat a costa dels bancs.

En aquest sentit, ofereixen al Govern central assolir un acord que permeti fer la devolució dels mil milions d’euros d’una manera flexible, a fi d’evitar un greu impacte en els comptes de l’Estat o en els consumidors gasistes.

En lloc de tornar de manera immediata tot l’import, proposen que l’Estat el torni de manera gradual, en els mateixos termes i amb les mateixes condicions en què estava previst en el reial decret llei 13/2014. Tanmateix, l’Executiu entén que el deute que tenia l’Estat amb la concessionària està pagat i creu que no ha d’adoptar cap mesura per compensar, d’una manera o una altra, Santander, CaixaBank i Bankia. En aquesta línia, el ministeri d’Energia va assegurar que no procedirà a valorar aquesta reclamació fins a haver-la estudiat abans.

Després que una sèrie de sismes despertessin alarma social entre els veïns de Castelló i Tarragona, l’Estat necessitava aquest import per liquidar amb l’empresa concessionària les inversions realitzades en el projecte Castor, i el Govern central, amb José Manuel Soria al capdavant de la cartera d’Indústria, va aprovar el reial decret llei amb el qual va extingir la concessió, va hibernar l’estació de gas i va regular la compensació a l’antiga concessionària.

tracking