SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Griñán declara que “no coneixia” l'existència del programa que va pagar els ajuts als ERO

Perquè existien “multitud” de línies pressupostàries i la dotació era “insignificant” || La Fiscalia afirma que estava al corrent de les irregularitats a l’haver estat conseller d’Hisenda de la Junta

L’expresident de la Junta d’Andalusia, José Antonio Griñán, ahir al judici dels ERO.

L’expresident de la Junta d’Andalusia, José Antonio Griñán, ahir al judici dels ERO.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Junta d’Andalusia i exconseller d’Economia i Hisenda de la regió, José Antonio Griñán, va declarar ahir que no va saber de l’existència del programa pressupostari 31L amb càrrec al qual es pagaven els ajuts, ara sota sospita, als ERO fins a l’inici de la investigació, l’any 2011. En aquest sentit, l’exdirigent andalús va argumentar que existien “multitud” de programes i que ell, com a màxim responsable de les finances de la Junta, només estava al corrent del que “importa” en un pressupost, la despesa corrent i la inversió.

Així mateix, va explicar que la dotació al programa 31L en els comptes a la conselleria d’Ocupació era una part “insignificant” del total, en comparació amb la quantitat destinada al Servei Andalús d’Ocupació (SAE).

Griñán manté que el mecanisme de pagament dels ajuts dissenyat era “innocent i innocu” Els socialistes esperen que Chaves i Griñán aclareixin qualsevol “tipus de dubte” sobre la gestió a la Junta

Arran d’això, Griñán va assegurar que a les reunions amb el llavors titular d’Ocupació, Antonio Fernández, “mai” va parlar de les partides destinades al programa d’ajuts als ERO, mentre que “gairebé sempre” abordaven qüestions relatives al finançament del SAE.

El també exlíder dels socialistes andalusos va defensar que el mecanisme pressupostari elegit per la conselleria d’Ocupació per pagar els ajuts del programa 31L era “innocent i innocu” perquè “les transferències de finançament no n’impedien la fiscalització”. D’aquesta manera, Griñán va remarcar que la Intervenció andalusa mai va fer informes d’actuació a causa que no es va detectar cap menyscabament dels fons públics. “No se m’ha donat trasllat mai de cap informe que demanés una actuació directa”, va afirmar Griñán. A més, va posar en relleu que la Cambra de Comptes mai va fer cap “retret” pel programa ni “molt menys” va denunciar “il·legalitats” en aquestes ajudes.

D’altra banda, es va ratificar a la declaració de l’any 2015 davant del Tribunal Suprem. Llavors Griñán va reconèixer que el suposat frau dels ERO va ser una “barbaritat” i que uns ajuts atorgats de manera “aleatòria i sense control mereixen una responsabilitat política i penal”. Per la seua banda, la Fiscalia va manifestar que Griñán, que era màxim responsable de la Hisenda andalusa, va haver de conèixer tant els mecanismes que es van utilitzar en el pagament dels ajuts del programa 31L com “la falta d’un procediment dotat de les mínimes i elementals garanties per al repartiment” d’aquests fons.

En aquest sentit, Fernández va indicar que s’havia sentit “espantat” i “atordit” durant la sessió de dimarts al no entendre les preguntes dels magistrats. “No puc assumir ni reconèixer el que vaig dir”, va assenyalar, i va afegir que les suposades “contradiccions” ja estan “prou respostes”.

Els socialistes andalusos van defensar ahir la “integritat” i l’“honestedat” dels expresidents regionals Manuel Chaves i José Antonio Griñán, que s’asseuen al banc dels acusats en el cas dels ERO. En aquest sentit, el portaveu del PSOE al Parlament andalús, Mario Jiménez, va assenyalar que tots dos tindran ara l’oportunitat d’explicar-se i aclarir qualsevol “tipus de dubte” que s’hagi donat sobre ells. També va demanar respectar la presumpció d’innocència de dos persones “que sempre han estat contribuint a l’interès general”. En aquesta mateixa línia, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va manifestar que espera que “es faci justícia” i que Chaves i Griñán tinguin “la millor defensa possible”. Al contrari, la portaveu parlamentària del Partit Popular d’Andalusia, Carmen Crespo, va acusar Griñán d’haver “faltat a la veritat” a la declaració judicial i li va retreure no haver-se dedicat a reduir la desocupació “en una de les terres amb més atur d’Espanya i Europa”. Per la seua part, el líder regional de Ciutadans, Juan Marín, va expressar el seu desig que la resolució del procés arribi “al més aviat possible” i va destacar que Griñán és al banc dels acusats “gràcies a les exigències” que el seu partit va posar a Susana Díaz per investir-la presidenta de la Junta. Esperanza Gómez, portaveu de Podem al Parlament andalús, va titllar la jornada de “trista” a l’haver mostrat una imatge “molt pobra” d’Andalusia.

L’exconseller d’Ocupació no parla al judici a l’estar “espantat” L’exconseller d’Ocupació de la Junta d’Andalusia Antonio Fernández es va acollir ahir al seu dret a no declarar pel que fa a les “contradiccions” en les quals hauria incorregut, segons el parer del tribunal, en relació amb les respostes a l’interrogatori al qual el va sotmetre la jutge d’instrucció de la causa dels ERO, Mercedes Ayala, l’any 2012.

tracking