SEGRE

PANORAMA

La Mesa del Parlament es querella contra el jutge Llarena malgrat els dubtes dels lletrats

L’acusa d’un delicte de prevaricació per no permetre a Sànchez sortir de la presó per anar al ple d’investidura || La decisió ha comptat amb el suport de JxCat i ERC, i els vots en contra de Ciutadans i PP

Homenatge a les víctimes republicanes del franquisme - El president del Parlament, Roger Torrent, va presidir ahir l’acte anual d’homenatge als republicans represaliats durant el franquisme, en què va denunciar que encara perviuen vestigis id ...

Homenatge a les víctimes republicanes del franquisme - El president del Parlament, Roger Torrent, va presidir ahir l’acte anual d’homenatge als republicans represaliats durant el franquisme, en què va denunciar que encara perviuen vestigis id ...EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria independentista de la Mesa del Parlament (JxCat i ERC) va acordar ahir que la Cambra catalana presenti una querella per presumpta prevaricació contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, malgrat les reticències que van expressar els lletrats sobre la seua viabilitat. En una reunió extraordinària de la Mesa, el president del Parlament, Roger Torrent, va plantejar aquesta iniciativa després que Llarena prohibís a Jordi Sànchez sortir de la presó per participar al ple d’investidura com a president de la Generalitat, que tenia previst celebrar-se ahir i que finalment es va haver de desconvocar. Els partits independentistes consideren que s’estan vulnerant els drets polítics de Sànchez i que l’Estat espanyol “ataca” el Parlament amb la seua “regressió en drets i llibertats”. Així es va expressar la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, que considera que la decisió de Llarena és “un cop d’Estat togat”. “Han canviat l’exèrcit pels jutges”, va apuntar Artadi, alhora que subratllava que Catalunya està vivint l’“atemptat” més greu en democràcia i per això les forces independentistes l’han de combatre “conjuntament”. La proposta la van avalar JxCat i ERC, que tenen majoria al Parlament, mentre que els comuns van recomanar optar per altres vies pels “dubtes jurídics” que tenen.

Per la seua part, PSC i Ciutadans hi van votar en contra (CUP i PPC no tenen dret a vot). Segons fonts parlamentàries, els lletrats van expressar de forma verbal “diverses objeccions respecte a la viabilitat” que el Parlament es querelli contra un magistrat del Suprem.

Per la seua part, abans de la votació Ciutadans va advertir que es tracta d’un tràmit “temerari”, i es va oposar que es puguin destinar recursos públics al que considera que és l’“interès d’un particular”. També la líder del grup taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, va anunciar que el seu grup presentarà una petició de reconsideració per recórrer la decisió de la Mesa del Parlament.

En aquesta línia, el portaveu del Govern central, Iñigo Méndez de Vigo, va recomanar als partits sobiranistes desestimar la querella per evitar “disgustos”. “Que no diguin després que no sabien les conseqüències.”

Així mateix, la cúpula judicial catalana també va criticar que la decisió de la Mesa suposa màxima confrontació amb les instàncies judicials. I és que, segons l’esmentada font, querellar-se per presumpta prevaricació no ajuda a encarrilar les normals relacions institucionals.

El PP recorda que el Parlament pot incórrer en malversació

El portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, va avisar ahir que la Cambra catalana pot incórrer en un delicte de malversació si destina recursos públics a presentar una querella contra el jutge Llarena. “No es poden destinar diners públics del Parlament a defensar l’interès d’un particular”, va destacar Fernández. En aquest sentit, Fernández va destacar que la seua formació estudiarà la via de la malversació després que els lletrats de la Cambra hagin advertit que la querella “no busca protegir el bé jurídic del Parlament, sinó d’un diputat i, eventualment d’un grup polític, que és JuntsxCatalunya. Per aquest motiu, Fernández va defensar que JuntsxCat pot presentar les querelles que vulgui si té algun inconvenient amb Llarena, però va reiterar que això no ho pot fer el mateix Parlament. A més, va lamentar que JuntsxCat i el grup d’Esquerra Republicana hagin fet cas omís a les recomanacions dels lletrats.

tracking