SEGRE

PANORAMA

Llarena: arrels lleidatanes a Torregrossa

El seu besavi Toribio, enterrat en aquest municipi del Pla d’Urgell, va ser secretari de l’ajuntament, i el seu avi Juan, un renovador pedagògic represaliat pel franquisme

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena està en plena actualitat per haver processat per rebel·lió els líders polítics i socials del procés independentista de Catalunya. Segons s’ha sabut ara, el seu pare va ser un alt càrrec dins de l’“organigrama del postfranquisme”. No obstant, el jutge Llarena tindria arrels republicanes i, a més, lleidatanes. Així ho ha revelat Ramon Manuel Ribelles, llicenciat en Humanitats i mestre de l’escola Pompeu Fabra de Mollerussa, que va descobrir al cementiri de Torregrossa el nínxol del besavi del jutge Llarena, Toribio Llarena.

Segons Ribelles, Toribio Llarena va ser secretari municipal en aquest poble del Pla d’Urgell, on va morir l’any 1918. El seu fill, Juan Llarena Luna, l’avi de l’actual jutge, va nàixer a Cartagena l’any 1882, però també va estar vinculat a terres lleidatanes. Després d’acabar els estudis a l’Escola Superior de Madrid, va exercir d’inspector en cap d’educació a Lleida, on va dirigir cursos de perfeccionament per a mestres.

L’avi patern de Llarena va ser cap d’educació i va dirigir cursos per a mestres

El 1920 l’avi del jutge Llarena es va traslladar a Burgos i va ser un dels promotors a la província de les Missions Pedagògiques impulsades per la Segona República. És a dir, va portar a terme la tasca de divulgació educativa que també van realitzar figures com Antonio Machado, María Moliner, Luis Cernuda o Federico García Lorca.

En aquest sentit, Ribelles apunta que Juan Llarena hauria estat un home pròxim a les innovacions educatives i ideològiques dels anys anteriors a la Guerra Civil. Pel que s’ha pogut saber d’ell, es creu que va ser un home compromès amb el republicanisme. Segons un estudi que ha avançat Ribelles, Juan Llarena i alguns dels seus germans haurien estat pròxims al govern de la República, i alguns d’ells haurien contribuït econòmicament a favor de les milícies. El franquisme els hauria represaliat. Pel que sembla, l’adscripció ideològica del pare de l’actual jutge del Suprem va ser diferent a la del seu avi. Pablo Llarena té cases a la Cerdanya i a Sant Cugat.

Imatge de la tomba del besavi de Llarena a Torregrossa, on va ser secretari.

Imatge de la tomba del besavi de Llarena a Torregrossa, on va ser secretari.JOAN GÓMEZ

Imatge de la tomba del besavi de Llarena a Torregrossa, on va ser secretari.

Imatge de la tomba del besavi de Llarena a Torregrossa, on va ser secretari.JOAN GÓMEZ

tracking