SEGRE

MIGRACIÓ INVESTIGACIÓ

Alliberen el vaixell d'Open Arms però el capità lleidatà segueix imputat

Marc Reig es podria enfrontar a 7 anys de presó per afavorir la immigració || El barco tornarà a portar a terme missions de salvament en unes setmanes

El lleidatà Marc Reig Creus, al centre en una imatge d'arxiu.

El vaixell d'Open Arms retingut a Itàlia, capitanejat per un lleidatàXAVIER BERTRAL/ARA.CAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge d’instrucció de la localitat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, va deixar sense efecte ahir l’ordre de segrest que pesava sobre el vaixell de l’ONG catalana Proactiva Open Arms, que participa en missions de rescat de migrants al Mediterrani, des del passat 17 de març, la qual cosa permetrà que el vaixell i els voluntaris d’aquesta organització es reincorporin a les seues tasques de salvament en alta mar. Després d’aquesta resolució, el jutge tornarà el sumari a la Fiscalia, que continuarà investigant un presumpte delicte d’afavoriment de la immigració del qual continuen acusats la coordinadora de la missió, Anabel Montes, i el lleidatà Marc Reig, capità del vaixell de l’ONG.

Tots dos podrien ser condemnats a 7 anys de presó. No obstant, Open Arms ja no està sota el focus de les autoritats judicials italianes des que, el passat 27 de març, descartessin el delicte d’associació per delinquir al mancar de fonament. Tal com va explicar el director de l’ONG, Òscar Camps, el vaixell “hi serà unes setmanes en reparació i manteniment” i, després, ja podrà tornar al mar Mediterrani i prosseguir amb el rescat dels migrants que parteixen del nord de l’Àfrica cap a Europa. En aquest sentit, Camps va apuntar que la nau tenia una revisió prevista per al 9 d’abril que no es va poder dur a terme.

El màxim responsable d’Open Arms també va demanar “prudència” perquè “la persecució de l’ajuda humanitària segueix endavant”. En aquest sentit, Camps va recordar que, malgrat la decisió judicial, “Proactiva continua en el focus”.

Després de conèixer-se la notícia, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, municipi en el qual es radica aquesta ONG, va manifestar la seua satisfacció per la resolució però va insistir que és necessari “resoldre la situació dels refugiats”.

També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va congratular pel “sentit comú” de les autoritats italianes i va dir que lluitaran perquè s’arxivi la causa. Així mateix, el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va subratllar que “sempre havíem defensat que l’actuació de l’ONG era lícita d’acord amb el dret internacional”.

tracking