SEGRE

Els fiscals catalans acorden continuar investigant els alcaldes de l'1-O

Per la cessió dels locals o edificis de titularitat municipal

Una de les urnes de l'1-0.

Els fiscals catalans acorden continuar investigant els alcaldes de l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta de fiscals en cap de Catalunya ha acordat avui continuar practicant diligències per investigar als alcaldes que van cedir locals o edificis de titularitat municipal per celebrar el referèndum de l’1-O. Segons ha informat el ministeri públic en un comunicat, els responsables de les fiscalies de Catalunya han decidit mantenir obertes les investigacions que el ministeri públic va incoar, en les setmanes prèvies al referèndum, als alcaldes que havien donat suport a l’1-O, en el marc d’una junta celebrada aquest matí a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya.

A la junta eren convocats els fiscals cap provincials i d’àrea de Catalunya a fi d’unificar els criteris del ministeri públic en relació amb diverses qüestions, entre elles com procedir davant de les diligències que es van obrir a desenes d’alcaldes de Catalunya per prestar locals per celebrar l’1-O.

La Fiscalia de Catalunya estava dividida sobre la conveniència o no d’arxivar o seguir endavant amb aquestes diligències, que es van obrir els dies previs de l’1-O arran d’una instrucció del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, perquè se cités com investigats als alcaldes que van col·laborar amb el referèndum, sota l’advertència que podrien ser detinguts.

En la reunió d’avui, s’ha acordat continuar la pràctica de diligències d’investigació per determinar una eventual responsabilitat dels alcaldes "en la cessió dels locals o edificis de titularitat municipal efectivament disposats i oberts al públic com a centres de votació", segons assenyala la Fiscalia de Catalunya en el seu comunicat. De fet, alguns fiscals d’àrea havien començat a tramitar ja la pròrroga de les investigacions als alcaldes, una vegada transcorreguts els sis mesos de màxim que estableix la llei, i van sol·licitar més diligències, encaminades principalment a certificar si van cedir locals perquè allotgessin les urnes de l’1-O.

Els dies previs al referèndum, van ser desenes els alcaldes catalans citats a declarar com investigats davant de la Fiscalia pel seu suport a la consulta independentista, entre ells el de Mollerussa, Marc Solsona, del PdeCat, un dels noms que es diuen com a candidat a la presidència de la Generalitat.

La instrucció de la Fiscalia General de l’Estat que ordenava investigar la cessió d’equipaments municipals per a l’1-O adjuntava un llistat de 712 ajuntaments que, segons la pàgina web de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), havien aprovat decrets per posar a disposició del Govern els seus locals.

tracking