SEGRE

NAVARRA TRIBUNALS

Els vuit joves d'Altsasu neguen haver participat en la pallissa als guàrdies civils

S’enfronten a penes d’entre 12 i 62 anys de presó per lesions i amenaces terroristes || La mare d’un d’ells denuncia un judici polític perquè “per un turmell trencat es parla de terrorisme”

Imatge dels acusats durant l’inici de la vista oral ahir a l’Audiència Nacional.

Imatge dels acusats durant l’inici de la vista oral ahir a l’Audiència Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vuit acusats per terrorisme arran de l’agressió a Altsasu a dos guàrdies civils i les seues parelles van negar ahir en el judici que se celebra a l’Audiència Nacional que tinguin algun tipus d’odi o animadversió cap a l’Institut Armat i van assegurar que no van participar en la baralla en la qual van resultar ferits un tinent i un sergent de la Guàrdia Civil el 15 d’octubre del 2016 en un bar.

De la mateixa manera, tots van negar pertànyer activament als moviments Ande Hemendik o Ospa Eguna, que defensen la sortida de les forces de seguretat de l’Estat i de les Forces Armades d’Euskadi i de Navarra.

Els vuit acusats per l’agressió s’enfronten a penes d’entre 12 i 62 anys de presó

Durant la primera sessió del judici, els vuit, que s’enfronten a una petició fiscal d’entre 12 i 62 anys de presó, no van voler respondre les preguntes de la Fiscalia i acusacions i únicament van respondre als seus advocats. Jokin Unamuno va admetre que va intercanviar unes paraules amb el tinent de la Guàrdia Civil ferit per retreure-li que feia temps li havien posat unes multes de trànsit i per participar en una manifestació a favor dels presos etarres que no estava autoritzada. Malgrat que va reconèixer que anava “bastant borratxo”, també va voler deixar clar que en cap moment va proferir expressions malsonants o insults contra els guàrdies civils i les seues parelles. Va assegurar que va ser una discussió “bastant curta” i que mai va voler “provocar res”, és a dir, el tumult i l’agressió que després va tenir lloc al local i a fora, i que si així va ser, ho lamenta. La mare d’Adur Ramírez, un dels vuit acusats, va assegurar minuts abans que arranqués la primera sessió de vista oral que es tracta d’un judici polític i que per culpa d’un turmell trencat es parla de terrorisme. El judici continuarà avui amb les declaracions de les víctimes de l’agressió: el tinent i el sergent de la Guàrdia Civil i les seues parelles.

“Allà hi ha un moviment on s’apallissaven i es penjaven ninots que aparentaven ser guàrdies civils, amb el seu tricorni i tot. Això ho estaven fent durant sis anys i es consentia aquesta barbaritat”, va explicar.

“L’agressió no té res a veure amb una baralla de bar”

Inmaculada Fuentes, mare d’un dels dos guàrdies civils que van ser agredits, va lamentar que hi ha qui vol que “quedi tot en una baralla de bar i no hi té res a veure”.

tracking