SEGRE

Romeva denuncia davant del jutge la criminalització de l'independentisme pacífic

Un furgó de la Policia Nacional, aquest dimarts al Tribunal Suprem.

Romeva denuncia davant del jutge la criminalització de l'independentisme pacíficEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Relacions Internacionals Raül Romeva s’ha proclamat aquest dimarts "un demòcrata" compromès amb la cultura de la pau i ha denunciat davant del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena la "criminalització" de l’independentisme per vies pacífiques.

Romeva ha comparegut davant del jutge Pablo Llarena, que li ha comunicat els motius pels quals l’ha processat pels delictes de rebel·lió i malversació, juntament amb altres exmembres del Govern, pel full de ruta unilateral a la independència.

Segons han informat a Efe fonts properes a la seua defensa, l’exconseller ha centrat la seua intervenció en desvincular de qualsevol expressió de violència el programa independentista d’ERC, partit amb el que es va presentar a les eleccions del passat 27 de desembre, i ha lamentat que, malgrat ser legal, ara s’intenti criminalitzar-lo.

En aquest sentit, ha apuntat que Catalunya té "legitimitat" per exercir l’autodeterminació, un principi a què ha dit que dóna suport des de posicions no nacionalistes, pel fet de ser "un demòcrata".

Romeva ha recordat davant del jutge el seu currículum personal, vinculat a la cultura de la pau i la mediació en la resolució de conflictes, i ha assegurat que mai no ha estat ni estarà d’acord amb l’ús de la violència per aconseguir finalitats polítiques.

Després de reivindicar que al Parlament es pot discutir qualsevol idea política i que els diputats estan emparats per la "inviolabilitat", Romeva ha criticat davant de Llarena l’actuació policial per impedir el referèndum de l’1 d’octubre, que al seu parer va ser "desproporcionada".

Per a l’exconseller, una votació popular "massiva" com la de l’1-O no podia reprimir-se per la força, tenint en compte a més que la celebració del referèndum no era delictiva.

L’investigat ha aprofitat la seua intervenció per argumentar que el Tribunal Suprem manca de competències per investigar-ho i denunciar els problemes que assegura es troba constantment per accedir a les actuacions i treballar amb la seua defensa.

A més, Romeva ha criticat que estigui sent investigat paral·lelament pel jutge de Barcelona que indaga els preparatius de l’1-O, qui la setmana passada va ordenar registrar la seu del Diplocat -entitat de la Generalitat que depenia del seu consellería- per seguir el rastre dels pagaments a observadors internacionals de l’1-O, la qual cosa podria suposar un delicte de malversació

tracking