SEGRE

El Suprem demana a Montoro que expliqui per què nega malversació a l'1-O

El jutge Llarena considera que el ministre contradiu les fonts de prova del sumari

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

El Suprem demana a Montoro que expliqui per què nega malversació a l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del cas del "procés" al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha demanat per escrit al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que expliqui "com més aviat millor" per què considera que no es van utilitzar diners públics per al referèndum independentista del dia 1 d’octubre de 2017 a Catalunya.

En una providència, el magistrat justifica la seua decisió en què diversos processats han declarat davant d’ell que Montoro va expressar "la seua certesa d’una absència de despesa pública en l’organització de la votació celebrada a Catalunya l’1 d’octubre de 2017".

Això contradiu les fonts de prova del sumari, diu el jutge, que ha processat a alguns dels implicats pel delicte de malversació, consistent precisament en la utilització de diners públics en finalitats il·legítimes, per exemple l’esmentat referèndum.

El ministre d’Hisenda, el departament de la qual exerceix d’acusació particular en aquest sumari pel possible mal ús de fons, va negar en una entrevista publicada dilluns pel diari El Mundo que en el referèndum de l’1 d’octubre s’haguessin utilitzat diners públics. Entre ahir i avui han declarat davant del jutge els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, tots ells processats per malversació a més de per rebel·lió.

Llarena cita el ministre que li remeti amb la major brevetat possible el "suport objectiu concret" de les seues declaracions a l’esmentat diari en què s’han basat els compareixents per afirmar que no existeix tal malversació. I recorda que les fonts de prova acumulades durant la instrucció contradiuen aquesta conclusió. De fet, segons un informe de la Guàrdia Civil, la Generalitat va malversar almenys 1.602.001,57 euros procedents de fons públics en l’organització i celebració del referèndum.

El passat 20 de març, Llarena va encarregar a la Guàrdia Civil "l’aportació dels documents i altres elements objectius que donen suport a aquest informe sobre "despeses públics orientats a la celebració del referèndum unilateral d’independència. També va declarar secreta aquesta part de la causa durant un mes.

tracking