SEGRE

CONFLICTE català

La Guàrdia Civil creu que JxSí va pagar amb subvencions l'acte de presentació de l'1-O

La Guàrdia Civil creu que JxSí va pagar amb subvencions l'acte de presentació de l'1-O

La Guàrdia Civil creu que JxSí va pagar amb subvencions l'acte de presentació de l'1-OEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil sospita que el grup parlamentari de JxSí va poder pagar amb les subvencions públiques que rebia l’acte de presentació del referèndum que es va celebrar el passat 4 de juliol al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i que va costar 17.690 euros.

Així ho sosté la Guàrdia Civil en un informe, a què ha tingut accés Efe, remès al jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena, en el qual xifra en 1,9 milions d’euros en total els fons públics que el Govern va destinar presumptament a l’organització del referèndum d’independència de l’1-O.

En el seu informe, l’institut armat desglossa les despeses del referèndum pagades presumptament amb fons del Govern: prop de 980.000 euros destinats a la despesa dels serveis postals d’Unipost, uns altres 61.879 per a cartells de publicitat, 217.656 per a la contractació d’observadors internacionals, 152.578 per a material electoral i 40.227 per a informàtica, entre altres.

A més, l’informe de la Guàrdia Civil creu que en l’1-O es van malversar uns altres 17.690 euros pel lloguer del TNC, on el mes de juliol passat l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presentar els detalls de la futura llei de referèndum.

L’acte, segons l’informe, va ser "gestionat i abonat" pel grup parlamentari de JxS -que en el seu dia va admetre haver-lo sufragat i va informar del cost- i la Guàrdia Civil creu que per pagar-lo va poder fer servir "diners procedents de subvencions públiques".

L’institut armat apunta a més al seu informe que el grup de JxSí ha de "retre comptes anualment a la Mesa" de la comptabilitat relacionada amb les subvencions que percep, pel que aquesta ha de tenir coneixement de la destinació de les mateixes i si s’han fet servir per cobrir les despeses d’actes relacionades amb el referèndum, com el celebrat en el TNC".

El passat 13 de juliol, el jutge que investiga els preparatius de l’1-O va enviar a la Guàrdia Civil al TNC per requerir documentació sobre el cost i muntatge de l’acte, un esdeveniment que segons l’institut armat "tenia per objectiu difondre i encoratjar la participació ciutadana i sobre tot el vot del sí en el referèndum".

L’informe, que Llarena va encarregar a la Guàrdia Civil per esbrinar si el Govern va poder incórrer en un delicte de malversació en finançar l’1-O amb fons públics, revela que s’ha obert una altra línia d’investigació sobre el possible pagament amb fons públics d’uns informes realitzats per Carles Viver Pi i Sunyer, expresident del Consell Nacional per a la Transició, i el seu entorn" relacionats amb la preparació del referèndum.

La Guàrdia Civil investiga a més els 40.227 euros que s’estima va costar el condicionament d’una central de trucades habilitada al costat del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) de la Generalitat per a "gestionar i centralitzar les dades del referèndum" i el material informàtic utilitzat en el mateix.

Aquesta partida, que l’informe aclareix està encara "en fase d’investigació", inclou el cost del material informàtic que la Generalitat va adquirir l’empresa Fujitsu.

Així mateix, l’informe inclou cinc factures que van ser intervingudes en els registres de les oficines de l’empresa Unipost, girades als departaments de Cultura, Vicepresidència, Salut, Treball i Presidència i que, segons la Guàrdia Civil, no consten en el registre comptable de la Generalitat ni està acreditat que fossin finalment abonades.

Segons la Guàrdia Civil, sí que van existir "dos intents de cobrament" d’una factura que Unipost -empresa on es van intervenir 56.196 sobres a nom de la Generalitat suposadament destinats als membres de les taules de l’1-O- tenia confeccionada per al Departament de Treball.

L’institut armat subratlla al seu informe que, d’acord amb les "notes d’entrega" intervingudes a Unipost per valor de 979.313 euros, les factures "van ser emeses i registrada amb el segell de sortida d’aquests cinc departaments", amb el que es coneixia "tant el servei que s’estava sol·licitant com el destinatari a qui es donava l’ordre de comanda".

L’informe que té a les seues mans Llarena xifra en 152.578 euros el valor del material electoral que es pretenia utilitzar per al referèndum de l’1-O, càlcul que s’ha efectuat prenent com a referència la relació de preus de cada lot de paperetes -es van confiscar un total de 9 milions- i sobres.

La Guàrdia Civil fa referència en l’escrit a una altra investigació en curs oberta per un jutjat de guàrdia de Igualada, arran de la confiscació d’1,8 milions de sobres i 2,4 milions de paperetes del referèndum, valorades en 60.369 euros, a l’interior d’un camió que estava descarregant en una nau industrial del municipi, tot just uns dies abans de l’1-O.

La investigació d’aquest jutjat, segons l’institut armat, apunta que aquest material va ser adquirit a una empresa francesa domiciliada en el municipi de Lezennes.

tracking