SEGRE

POLíTICA

Valls confia en una solució política a Catalunya "perquè la separatista és impossible"

Valls confia en una solució política a Catalunya

Valls confia en una solució política a Catalunya "perquè la separatista és impossible"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exprimer ministre francès, Manuel Valls, ha assegurat avui que una solució separatista per a Catalunya "no és possible" per la qual cosa ha mostrat la seua confiança en què hi haurà una "solució política" del conflicte sobiranista, una "clau" que no pot ser anar contra l’Estat de dret.

En una trobada informativa organitzada per EFEForo Líders, ha destacat que a França i a Europa en general es va tardar a entendre els desafiaments de Catalunya i el fet que era "un desafiament per a tota la UE" no només per a Espanya perquè "si es trenca un Estat, una nació com Espanya, es trenca després Europa.

Per això, s’ha implicat en aquest debat, ha dit, del que ha destacat que els dirigents independentistes s’hagin tornat antieuropeus, ja que "el nacionalisme és sempre petit" i no és la mateixa cosa que el patriotisme.

"Es pot ser patriota i estimar a Europa, no es pot ser nacionalista i estimar a Europa", ha advertit durant la trobada, patrocinada pel grup turístic espanyol Globalia.

Sobre la solució política, Valls ha considerat que "hi ha molta gent per construir-la", però no ha volgut enfonsar més en això, mes allà d’indicar que és tasca dels partits polítics que han d’actuar "amb responsabilitat i voluntat de reflexió" per buscar aquesta solució "junts".

"Hi ha un cul-de-sac en el que no hi ha, de moment una clau política, però haurà d’haver-n’hi", ha afirmat, i ha afegit que aquesta clau "no pot ser el separatisme, l’independentisme, no pot ser la voluntat d’anar en contra de la democràcia i l’Estat de dret".

Aquesta solució necessitarà "temps", segons Valls, a més de "responsabilitat" i "moderació en les paraules" per part de tots.

Valls ha destacat que el positiu per a Catalunya en aquests mesos és "el fracàs del procés separatista" al que no veu "cap sentit" ni polític, ni econòmic i ha criticat la "irresponsabilitat absoluta" de qui va esbroncar el Rei durant la seua visita a Barcelona després dels atemptats d’agost.

Per a l’exprimer ministre francès en una democràcia "hi ha polítics presos però no hi ha presos polítics" i ha subratllat que una opinió política es pot defensar però anar contra l’Estat de dret té "conseqüències judicials i, per descomptat, "no hi pot haver exiliats polítics.

El també exprimer ministre ha fet una referència a ETA i ha dit que, sense comparar la situació, "els etarres no eren polítics, no eren exiliats ni estaven en la lluita armada contra l’estat franquista".

A més, ha insistit que a Espanya "no hi ha exiliats polítics" i la justícia ha de tractar el tema de Puigdemont "des d’aquesta anàlisi i amb aquests valors".

tracking