SEGRE

CARIB RELLEU POLÍTIC

El nou president de Cuba “serà fidel a la Revolució”

Díaz-Canel afirma que donarà continuïtat al llegat dels Castro || Raúl Castro li adverteix que “no hi ha d’haver errors”

Miguel Díaz-Canel saluda al costat del seu antecessor, Raúl Castro.

Miguel Díaz-Canel saluda al costat del seu antecessor, Raúl Castro.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou president de Cuba, Miguel Díaz Canel, va afirmar ahir que el mandat rebut pel poble “és donar continuïtat a la Revolució cubana en un moment històric i crucial”, marcat pels “avenços en l’actualització” del model econòmic i social del país.

Díaz-Canel va pronunciar davant de l’Assemblea de Cuba el primer discurs com a president del país, en una intervenció que va arrancar amb paraules d’homenatge i reconeixement a la generació històrica que va fer possible la Revolució. “Serem fidels al llegat de Fidel Castro, líder històric de la Revolució i també a l’exemple, valor i ensenyaments de Raúl Castro, líder actual del procés revolucionari”, va dir Miguel Díaz-Canel.

Els EUA demanen a Díaz-Canel “escoltar”el poble cubà i posar fi a la “repressió”

Així mateix, va assegurar que la política exterior de l’illa es “mantindrà inalterable” i que el país caribeny “no farà concessions contra la seua sobirania i independència” ni “negociarà els seus principis”.

El nou governant, de cinquanta-set anys, no va esmentar explícitament els Estats Units –amb els quals Cuba viu un moment de renovada tensió política després del moment dolç del “desglaç” diplomàtic d’ara fa tres anys–, però va insistir que l’illa “mai no cedirà davant de pressió o amenaces”.

Raúl Castro, que deixarà també el càrrec de primer secretari del Partit Comunista Cubà en favor de Canel, va confiar en l’“èxit absolut” del seu successor per les “virtuts, experiència i dedicació al treball” que ha mostrat des dels començaments de la seua trajectòria política. Així mateix, durant el seu comiat de la presidència de Cuba que ha ocupat durant els últims deu anys va llançar una advertència: “No podem cometre errors.”

Per la seua part, els Estats Units van demanar al nou president de Cuba que “escolti” el desig del poble cubà d’un país “més lliure i democràtic”, que en millori la qualitat de vida i acabi amb la “repressió”.

Al seu torn, la Unió Europea (UE) espera que el diàleg amb Cuba iniciat amb el primer acord bilateral el 2016 “continuï i s’aprofundeixi”.

tracking