SEGRE

BANCA FRAU

Investiguen deu sucursals de CaixaBank per blanqueig

L’Audiència Nacional creu que van afavorir clients associats amb la màfia xinesa || L’entitat nega qualsevol participació

Una oficina de CaixaBank en una imatge d’arxiu.

Una oficina de CaixaBank en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional (AN) Ismael Moreno va iniciar ahir un procediment com a investigada a CaixaBank, per un delicte de blanqueig de capitals per l’actuació. Deu de les sucursals són sospitoses d’un presumpte afavoriment, auxili i ocultació de fons de clients de nacionalitat xinesa, que estarien investigats en el marc d’una operació contra presumptes màfies xineses conegudes com Emperador, Txèquia, Snake i Pólvora. El magistrat considera que les oficines investigades, així com els seus directius i empleats, van actuar presumptament com a “canals de blanqueig de les esmentades organitzacions” fins i tot quan sospitaven que els seus clients participaven en activitats il·lícites de frau, d’on eren procedents les imposicions en efectiu.

Segons es recull a la interlocutòria del jutge, el Grup de Delictes Econòmics de la Guàrdia Civil i la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac), arran d’una investigació a l’entitat xinesa ICBC van detectar una sèrie de comportaments irregulars en determinades sucursals de CaixaBank entre els anys 2011 i 2015. Aquestes van ser dirigides presumptament a ajudar persones físiques i socials de nacionalitat xinesa a aprofitar-se econòmicament de guanys il·lícits provinents de defraudacions i contraban de mercaderia.

Deu sucursals van fer “cas omís” dels requeriments judicials contra els clients

A més, les esmentades sucursals van fer “cas omís” als requeriments judicials respecte a 165 dels 193 clients presumptament implicats, que haurien transferit un total de 31,7 milions d’euros. L’entitat s’haurà de presentar davant de l’AN el 26 d’abril vinent.

Per la seua part, CaixaBank nega “qualsevol tipus de participació o col·laboració” en el presumpte delicte de blanqueig de capitals. Fonts de l’entitat bancària van assegurar que l’empresa té “una forta i compromesa cultura de compliment normatiu” i van explicar que sempre han seguit la normativa vigent en matèria de prevenció de blanqueig de capitals.

tracking