SEGRE

POLÍTICA

"El 22 de maig hi haurà Govern i Puigdemont decidirà el president"

Segons el president del grup del PDeCAT en l’ajuntament de Barcelona i exalcalde de la capital catalana, Xavier Trias

"El 22 de maig hi haurà Govern i Puigdemont decidirà el president"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup del PDeCAT en l’Ajuntament de Barcelona i exalcalde de la capital catalana, Xavier Trias, es mostra convençut, en una entrevista amb Efe, que "el 22 de maig hi haurà Govern" i que serà Carles Puigdemont qui decideixi qui serà el nou president.

Trias considera que "és important entendre que qui ha de liderar per sortir d’aquesta situació és Carles Puigdemont, que és el president i la persona que avui estaria investida president si tot fos normal."

El dirigent demòcrata comenta que cal deixar a Puigdemont que "faci i dirigeixi l’operació de fer govern" i "porti la posada en escena", i adverteix que el nou executiu català "tindrà molts problemes perquè naixerà amb la pressió del Govern".

L’últim representant de l’antiga Convergència recorda que en les eleccions del 22 de desembre el Govern no va aconseguir la derrota de les forces independentistes i que és per això que continua llançant "un pols" a la sobirania per no deixar-lo fer el govern que desitja i demostrar que "manen prou perquè el president sigui qui ells creuen que pot ser president".

Per això, veu necessària una "posada en escena forta" en la qual "ha de quedar clar a quines condicions es forma aquest govern" i que el Govern que es faci ho sigui "perquè vol el senyor Puigdemont".

Trias també considera imprescindible Carles Puigdemont per buscar "vies de concòrdia" que portin a solucionar la situació de crisi a Catalunya, la qual cosa reconeix que és "difícil".

"Crec que tot passa pel comandament de Carles Puigdemont", afirma el septuagenari polític català, que coincidint amb la Diada de Sant Jordi publica el llibre "Tot el que no és volia dir" (tot el que no es volia dir), en el que vol explicar com ha viscut la transformació del país en els seus quaranta anys d’activitat política a Catalunya i a Madrid.

"Unes memòries no les faré mai", confessa Trias, que té fama de persona reservada i prudent i precisa que amb aquest llibre només vol "explicar què ha passat perquè una persona que si fa 30 anys li haguessin preguntat si era independentista hagués dit no, sense dubtar-lo, i a partir d’ara sempre votarà sí i a més treballarà per aconseguir-ho".

Al seu llibre assegura que durant dècades les denominades "estructures d’Estat" han fet "moltes coses amb la voluntat clara que Catalunya fos dependent", fins arribar a l’aplicació de l’article 155.

El dirigent polític creu que l’Executiu de Mariano Rajoy, amb "esperit provocador", pretén humiliar Catalunya dient: "Tu no manes res i el que envia és el Govern central".

Nega així mateix l’existència de l’'oasi català' durant els anys de govern de Jordi Pujol, de qui va ser conseller de Sanitat i de Presidència.

Explica que el que existia era "la decisió d’avançar a poc a poc i anar rebent competències" amb la voluntat que s’entengués la "plurinacionalitat" d’Espanya i de transformar-la, assegura que "no s’ha sabut que fer i molts no han volgut".

El diagnòstic d’aquest metge posat en política és que "això s’ha trencat" i a Catalunya ha generat "un clamor popular d’indignació pel grau de dependència de l’Estat" i perquè el Govern "actuï regressivament".

Segons Trias, "el Govern ha de saber que el futur és que tornarem a 1977, que hi haurà gent que cridarà llibertat, amnistia i alguns afegiran Estatut o sobirania o nació o república."

Sobre Barcelona, l’exalcalde afirma que el seu extinent d’alcalde i exconseller de Interior Joaquim Forn, en presó preventiva per la seua participació en el "procés" independentista, "seria el millor candidat a l’alcaldia, si fos alliberat".

Trias es mostra convençut que les municipals de 2019 "estaran marcades per allò de sempre, com funciona la ciutat i quines respostes donem", i com Barcelona és "la capital de Catalunya i de la catalanitat, una part del debat serà com actues com et dónes a conèixer al món".

"Hem d’utilitzar la potència que ens dóna ser capital de Catalunya per donar-nos a conèixer món", assenyala Trias, que ironitza que ara, "desgraciadament a causa de l’actitud del Govern, tothom coneix Catalunya i tothom coneix el senyor Puigdemont".

tracking