SEGRE

PAÍS BASC TERRORISME

ETA demana perdó

Reconeix el “mal causat” però només es penedeix del dolor provocat a aquelles víctimes alienes al “conflicte” || Els bisbes es disculpen per la seua ambigüitat davant de la banda terrorista

Imatge d’arxiu d’una de les últimes aparicions de membres de la banda terrorista ETA.

Imatge d’arxiu d’una de les últimes aparicions de membres de la banda terrorista ETA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La banda terrorista ETA va fer ahir públic un comunicat en el qual reconeix el “mal causat en el transcurs de la seua trajectòria armada” i admet “la responsabilitat directa que ha adquirit en aquest dolor”. Tanmateix, fa distincions entre les diferents víctimes i contextualitza les seues accions en un “conflicte” que remunta al bombardeig de Gernika el 1937, en plena Guerra Civil.

Així, el comunicat remès a Gara, un pas exigit abans de la seua previsible i pròxima dissolució, fa servir terminologia i conceptes inèdits en la història d’ETA, com la petició expressa i literal de “perdó”, encara que el limita a les víctimes “que no tenien participació directa en el conflicte” i evita qualificar la seua actuació com a injusta.

L’exetarra Carmen Guisasola creu que “algunes víctimes no entendran” el comunicat

ETA parla d’un “sofriment desmesurat”, en referència tant a les víctimes que la banda ha causat com a les conseqüències que aquestes accions han tingut en els seus propis militants. Parla així de “morts, ferits, torturats, segrestats o persones que s’han vist obligades a fugir a l’estranger”. Respecte a la resta de les víctimes –cita morts, ferits i segrestats– ETA mostra “respecte” i assegura que “sent de debò” el dolor ocasionat. Arriba a manifestar que “res de tot això no s’hauria d’haver produït mai o no s’hauria d’haver prolongat tant en el temps”, atès que “fa molt que aquest conflicte polític i històric havia de comptar amb una solució democràtica justa”.

A més, en un annex critica que alguns volen “menysprear qualsevol avenç”, potser conscients que la seua declaració resultaria insuficient per a molts col·lectius.

El comunicat s’inscriu en el debat intern obert per decidir el seu final, sota la fórmula de la dissolució o “desmobilització”, l’anunci de la qual es preveu per a la primera setmana de maig.

Per la seua part, els bisbes de Navarra, el País Basc i Baiona van demanar “sincerament perdó” per les seues “complicitats, ambigüitats i omissions” davant del terrorisme d’ETA.

El líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va assegurar que la declaració d’ETA és “un fet històric sense precedents” i suposa “una contribució definitiva” a la pau “que interpel·la tothom” perquè assumeixin les seues responsabilitats.

tracking