SEGRE

TRIBUNALS

Junqueras veu el seu empresonament com a "revenja" d’un Govern "autoritari"

Recorda que "l’única violència és la que el món va poder veure: la policial contra milers i milers de ciutadans pacífics"

Junqueras veu el seu empresonament com a

Junqueras veu el seu empresonament com a "revenja" d'un Govern "autoritari"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exvicepresident català Oriol Junqueras considera que el seu empresonament i el de la resta de líders independentistes respon a "una voluntat de càstig i de revenja per part d’un Estat cada dia més autoritari que degrada la democràcia i posa en qüestió els drets i llibertats".

Així ho afirma el líder d’ERC, en presó preventiva des de fa gairebé sis mesos, en un article d’opinió que publica al diari El Punt Avui, en el qual es mostra molt crític amb l’actuació del Govern i del Tribunal Suprem, que li ha procés pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació en relació amb el procés independentista de Catalunya.

Junqueras explica que el Govern "ha reconegut repetidament" que no hi ha malversació perquè no es va gastar ni un euro públic en el referèndum de l’1 d’octubre i que la justícia europea ha constatat que tampoc no hi va haver rebel·lió perquè mai va existir violència ni dels ciutadans ni de l’executiu català.

"L’única violència és la que el món va poder veure: la policial contra milers i milers de ciutadans pacífics", assenyala el dirigent independentista, que es pregunta per què es manté una mesura "tan dràstica" com la presó preventiva per a ell i els altres empresonats si els delictes que els atribueixen "no se sostenen".

"Han invertit la càrrega de prova, som culpables llevat que demostrem el contrari?", afirma Junqueras, que insisteix que el que es va realitzar a Catalunya l’1-O va ser un referèndum d’autodeterminació en què van participar més de dos milions de catalans, però que votar no és un delicte.

L’exvicepresident, que roman a la presó madrilenya d’Estremera des del passat 2 de novembre, afegeix que des que es va iniciar el procediment judicial contra els líders sobiranistes va constatar "com es forçava el Codi Penal", ja que aquest, afirma, "no preveu en cap cas la celebració d’un referèndum entre els tipus penals tipificats".

El més preocupant d’aquesta situació, apunta Junqueras, és "l’evidència d’una regressió democràtica que s’accentua, d’una retallada progressiva de drets i llibertats i d’una injustícia manifesta" que avui "paguen" els líders independentistes, però que, adverteix, "poden acabar pagant el conjunt dels ciutadans".

Junqueras subratlla que els problemes polítics exigeixen diàleg i consens, voluntat de conciliació, respecte per a tots i, sobretot, solucions democràtiques que impliquen escoltar i respectar l’opinió dels ciutadans.

Per això, el president d’ERC anima a la ciutadania a "persistir", perquè ell i la resta de companys empresonats, assegura, així ho faran.

tracking