SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

Pyongyang suspèn les proves nuclears i el llançament de míssils intercontinentals

En un gest per rebaixar la tensió davant de les pròximes cimeres amb Corea del Sud i els Estats Units || Seül aplaudeix una decisió que qualifica d’“un avanç molt significatiu” cap a la pau duradora

Ciutadans sud-coreans atents a la suspensió del programa nuclear de Pyongyang.

Ciutadans sud-coreans atents a la suspensió del programa nuclear de Pyongyang.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, va anunciar ahir que el país suspendrà totes les proves nuclears i de míssils, així com el tancament imminent del centre d’assajos nuclears que té al nord-est del territori, segons va informar l’agència nord-coreana KCNA. “Des del 21 d’abril, Corea del Nord aturarà les proves nuclears i els llançaments de míssils balístics internacionals”, va explicar el líder nord-coreà durant el ple del comitè central del Partit dels Treballadors. També es procedirà al tancament del centre d’assajos nuclears com a mesura per “garantir la transparència de la suspensió dels tests”, en la qual s’han realitzat un total de sis proves, l’última el setembre de l’any 2017.

La decisió es va produir quan falta una setmana de la reunió programada entre Kim i el president sud-coreà, Moon Jae-in, prevista per al pròxim dia 27 d’abril a la frontera entre aquests dos països i que representarà la primera trobada entre mandataris coreans en onze anys. Kim té a més previst fer, entre finals de maig i principis de juny, una reunió amb el president dels Estats Units, Donald Trump.

La UE celebra la decisió del líder nord-coreà tot i que assegura que continuarà aplicant sancions

El ple del comitè central del Partit dels Treballadors de Corea és el setè que se celebra. A l’últim, convocat l’octubre del 2017, Kim va enviar a la comunitat internacional un missatge de defensa del desenvolupament nuclear del país en un moment de creixents tensions del país asiàtic amb Washington. Per la seua banda, el Govern de Seül va aplaudir la decisió del líder nord-coreà i va qualificar la notícia d’“un avanç molt significatiu” cap a la desnuclearització de la península coreana.

En aquest sentit, el gabinet de presidència sud-coreà va destacar que la mesura “crea un ambient molt positiu per a l’èxit de les pròximes cimeres”, amb referència a les trobades de Pyongyang amb Moon i Trump, i van fer una crida per aplanar el camí cap a “una pau duradora a la península”. Aquest anunci arriba l’endemà mateix que les dos Corees restablissin una línia telefònica directa entre els dos governants, fonamental per alleujar tensions transfrontereres.

Així doncs, es va dirigir cap als Estats Units i Seül, i els va instar a “actuar amb reciprocitat per disminuir les activitats militars a la regió” i arribar a acords mútuament acceptables en les futures cimeres amb els Estats Units i Corea del Sud.

Washington

El president dels Estats Units, Donald Trump, va considerar ahir una “molt bona notícia” la decisió de Corea del Nord de suspendre les proves nuclears i de míssils, i va assegurar que desitja reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, de cara a la trobada prevista per a finals de maig o principis de juny. “Corea del Nord va acceptar suspendre totes les proves nuclears i tancar un important centre d’assajos [...] un gran progrés! Estem desitjant celebrar la nostra cimera”, va escriure el mandatari nord-americà al seu compte de Twitter.

Aquesta mateixa setmana, Trump va explicar que el director de la CIA i designat com a secretari d’Estat, Mike Pompeo, va viatjar per Setmana Santa al país asiàtic per reunir-se amb Kim, en una trobada que el mateix Trump va qualificar de “molt fluida”. D’altra banda, el dirigent nord-americà es va reunir també aquesta setmana amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, per garantir-li que en tot moment tindrà en compte la seguretat del Japó.

Des de la Unió Europea el gest de Kim va ser rebut com “un pas positiu i llargament desitjat”. “La UE espera amb interès les pròximes reunions”, va assegurar la cap de diplomàcia europea, Federica Mogherini, encara que va remarcar que continuaran implementant “plenament” una forta pressió a Pyongyang “mitjançant sancions” per “mantenir oberts els canals de comunicació”. El Govern britànic va assenyalar, mitjançant un comunicat, el seu compromís “a l’hora de treballar amb els nostres socis internacionals” per aconseguir la desnuclearització de la península coreana “completa, verificable i irreversible”, i van esperar que aquest gest “indiqui un esforç per negociar de bona fe”.

Per la seua part, la Xina va aplaudir la decisió de Kim, al·legant que contribuirà a rebaixar notablement la tensió a la península asiàtica. “La Xina creu que la decisió de Corea del Nord ajudarà a millorar la situació a la península”, van explicar en un comunicat.

tracking