SEGRE

PANORAMA

Allau de crítiques contra Interior per l'ordre de requisar samarretes i xiulets de color groc

Exigeixen la dimissió de Zoido, que defensa que es va emparar en la llei Antiviolència || Ciutadans recorda que el partit era considerat “d’alt risc” i advocats animen a presentar una denúncia

Allau de crítiques contra Interior per l'ordre de requisar samarretes i xiulets de color groc

Allau de crítiques contra Interior per l'ordre de requisar samarretes i xiulets de color groc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ordre de retirar samarretes grogues o altres objectes d’aquest color i pancartes amb lemes a favor de la independència per part de la Policia Nacional als aficionats del FC Barcelona a l’entrada de l’estadi Wanda Metropolitano, on dissabte es va jugar la final de la Copa del Rei, va provocar ahir una onada de crítiques tant a les xarxes socials com en l’òrbita de les formacions sobiranistes. De fet, Junts per Catalunya va demanar ahir mateix la dimissió del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zodio, per “la confiscació de peces de roba de color groc, xiulets i altres béns personals, així com fotografies dels aficionats que xiulaven l’himne espanyol”.

Fonts de la formació van assegurar que el comportament de la Policia Nacional és inacceptable en una democràcia, ja que consideren que no tenia cap justificació en matèria de seguretat i que va ser una “vulneració escandalosa” de la llibertat d’expressió, per la qual cosa van demanar la dimissió de Zoido.

El popular Hernando diu que “l’enemic són els independentistes, com ho va ser ETA al seu moment” Marcel Mauri afirma que el Govern central no sap com frenar l’independentisme

A través de Twitter i en anglès, l’expresident Carles Puigdemont va censurar que “un simple color” s’hagi convertit en “una ofensa contra l’Estat” i es va demanar “què serà el següent”. També a través d’aquesta xarxa social, el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián va resumir així el partit: “El Barça guanya títols, Espanya perd drets”.

Mentrestant, En Comú Podem va anunciar que demanarà la compareixença al Congrés del ministre de l’Interior perquè expliqui l’actuació policial a l’esdeveniment esportiu. Mentrestant, l’associació Drets va anunciar que estudiarà casos concrets. “Cap llei ni codi penal prohibeix colors” i va afegir que requisar samarretes grogues és “una greu vulneració dels drets fonamentals”, va tuitejar.

Per aplicar aquestes restriccions, Interior va assegurar que s’empara en la llei d’Antiviolència en l’Esport, del 2007. Al seu article sisè es prohibeix entrar en un estadi pancartes, banderes i símbols que incitin a la violència o siguin considerats una ofensa. Qui va defensar l’actuació de la Policia Nacional és el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, que va recordar que el partit era considerat “d’alt risc” i que “en prevenció d’incidents la policia va fer el seu treball”. Així mateix, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assenyalar que l’“enemic” a Espanya no és el PP ni és el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. “L’adversari són els independentistes, com també ho va ser ETA”, va dir.

L’ANC regalarà samarretes a qui els les van requisar

L’ANC va anunciar ahir que regalarà una samarreta a totes les persones a les quals la Policia Nacional va requisar la samarreta groga a la final de la Copa del Rei i que vagin a demanr-ho a la seu de l’entitat. “Si t’han requisat la samarreta de l’@assemblea a la #FinalCopa, vine aquesta setmana a la nostra seu de Marina amb la teua entrada i te’n donarem una de nova. Contra la repressió fem la #RepúblicaARA”, va explicar en una publicació a Twitter. L’ANC va alertar que “el Govern espanyol també decideix com un ha d’anar vestit”. Per la seua part, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va dir que “quan l’última resposta que els queda és, ja no només tancar la dissidència, sinó fins i tot perseguir samarretes grogues, xiulets o bufandes és que realment han perdut el nord”. Mauri va assegurar que l’Estat “es veu arraconat” arran de les protestes per l’actuació contra l’independentisme i que el que va passar a la final de la Copa del Rei és una nova mostra que, segons el seu parer, no saben què fer per parar a l’independentisme. La polèmica també va tenir repercussió entre els exconsellers que estan a la presó. A través de Twitter, Oriol Junqueras i Jordi Turull van fer petites al·lusions al color groc en el partit del Barça, tot i que es van centrar a destacar que passaran Sant Jordi lluny de casa.

tracking