SEGRE

PANORAMA

JxCat, ERC i la CUP tenen només trenta dies per investir un president

Aquesta mitjanit comença el compte enrere per arribar a un acord i evitar eleccions || Junqueras veu el seu empresonament una “revenja” d’un govern “autoritari”

Puigdemont: per aconseguir república a Espanya cal donar suport a república catalana

Puigdemont: per aconseguir república a Espanya cal donar suport a república catalanaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mitjanit d’aquest dilluns començarà el compte enrere d’un mes perquè JxCat, ERC i la CUP arribin a un acord per investir un president i evitar la convocatòria automàtica d’eleccions catalanes el pròxim estiu. El rellotge de dos mesos de termini màxim per trobar un presidenciable que fixa la llei es va engegar amb la investidura fallida de Jordi Turull el passat 22 de març. Després de reunir-se a Berlín aquesta setmana, JxCat va exposar que no tenia pressa per formar govern i que mantenia vives les tres candidatures que ha proposat fins a la data i que no han prosperat per les traves legals i judicials a l’hora d’investir encausats: Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

Encara que evita la confrontació en públic, la tesi d’ERC és la contrària: vol una investidura amb “urgència” i efectiva –sense conseqüències legals– i que Junts per Catalunya proposi encausats no afavoreix que es compleixin cap de les dos premisses. Per la seua part, els quatre diputats de la CUP només garanteixen que votaran a favor si el candidat proposat és Puigdemont.

D’altra banda, l’exvicepresident Oriol Junqueras considera que el seu empresonament i el de la resta de líders independentistes respon a “una voluntat de càstig i de revenja per part d’un Estat cada dia més autoritari que degrada la democràcia i posa en qüestió els drets i llibertats”. Així ho va afirmar el líder d’ERC en un article d’opinió escrit des de la presó a El Punt Avui, en el qual insisteix que els problemes polítics exigeixen diàleg i consens, voluntat de conciliació i respecte per a tothom. Per això, anima la ciutadania a “persistir”.

Puigdemont defensa la cultura “per fer front a la repressió”

L’expresident Carles Puigdemont va defensar ahir la cultura com una “eina per fer front a la repressió” i per construir la República catalana. Ho va dir en un vídeo gravat des d’Alemanya, al costat de Meritxell Serret i Lluís Puig, que es va emetre al festival Cultura contra la repressió organitzat per Òmnium a Santa Perpètua de Mogoda. Puigdemont va assegurar que la cultura és un instrument fonamental per a la democràcia i “quan la democràcia està en perill, com ara, la cultura és un salvavides”.

tracking