SEGRE

POLÍTICA

La Mesa del Parlament admet la delegació del vot del diputat Comín

El Govern de Madrid, PP, PSC i Ciutadans anuncien que recorreran aquesta decisió

La Mesa del Parlament admet la delegació del vot del diputat Comín

La Mesa del Parlament admet la delegació del vot del diputat ComínEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Parlament ha admès la delegació del vot de l’exconseller i actual diputat d’ERC Antoni Comín, que es troba a Bèlgica pendent de saber si és extradit o no en virtut de l’euroordre impulsada pel jutge del Tribunal Supremo Pablo Llarena.

La Mesa ha admès la sol·licitud presentada per Comín per delegar el seu vot en el portaveu del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià "durant el temps que duri" la impossibilitat d’acudir a l’hemicicle, ja que no pot abandonar Bèlgica a l’espera que les autoritats judicials es pronunciïn sobre l’extradició.

L’admissió de la delegació del vot a Comín se suma a la ja admesa prèviament de l’expresident Carles Puigdemont, per trobar-se a Alemanya pendent també que es decideixi la petició d’extradició, i ambdues delegacions de vot podrien facilitar el desbloqueig de la investidura ja que, amb les abstencions de la CUP, un candidat de JxCat pot aconseguir ara la majoria requerida.

La delegació de vot de Comín ha estat aprovada a la Mesa del Parlament amb els vots favorables dels membres pertanyents als grups independentistes (JxCat i ERC) i els contraris de la resta de grups representats en aquest òrgan: Ciutadans i PSC. CUP i PC no tenen cap representant.

Una vegada aprovada la delegació de vot, que és una potestat exclusiva de la Mesa del Parlament, els grups de JxCat i ERC podran comptar demà, en el ple ordinari que ha estat convocat, amb tots els vots de diputats elegits en les eleccions del 21D.

Comín havia presentat un escrit de petició de delegació de vot, registrat ahir en el Parlament, en el qual al·lega que la seua situació actual l’"impossibilita" per assistir als plens de la cambra.

Arran de l’euroordre, que va conduir a la detenció de Puigdemont a Alemanya i als processos judicials per valorar si els dirigents sobiranistes reclamats per Llarena i que es troben a l’estranger han de ser extradits Espanya, JxCat i ERC han reactivat la delegació de vot per als seus diputats fugits.

De fet, en l’últim ple, el passat 5 d’abril, Puigdemont ja va poder votar en delegar el seu vot en la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, igual com els diputats del seu grup que es troben en presó preventiva: Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

ERC, per la seua part, ja va utilitzar també la delegació de vot dels seus dos diputats que es troben a presó, Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Una vegada acceptades les dos delegacions de vot dels diputats que es troben retinguts en altres països, Puigdemont i Comín, els seus respectius grups, JxCat i ERC, disposaran plenament dels seus 66 vots a l’hemicicle, que asseguraria que una pròxima investidura tirés endavant -en segona votació, per majoria simple-, sense necessitar més que l’abstenció dels quatre diputats de la CUP.

Per la seua part, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat que l’Executiu estudiarà emprendre "accions legals" davant de la decisió de la Mesa del Parlament, una decisió avalada pel PP. Poc abans lla líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, havia demanat al Govern que "desperti" i recorregués la delegació del vot dels "escapats", Carles Puigdemont i Toni Comín, encara que el seu partit "no descartava res", inclòs el recurs d’empara davant del Constitucional, atesa la "gravetat" d’aquest fet. També la portaveu del PSC en el Parlament, Eva Granados, va explicar que recorrerà la decisió de la Mesa del Parlament, però no acudirà al Tribunal Constitucional (TC) per aquest assumpte.

tracking