SEGRE

PANORAMA

Cs i PP recorreran al Constitucional els vots de Comín i Puigdemont

Després que la Mesa hagi rebutjat les reconsideracions presentades amb el PSC || JxCat critica l’oposició per l’“actuació il·legítima” per dificultar la investidura

La fiscalia belga demana més informació a Espanya sobre Serret, Comín i Puig

La fiscalia belga demana més informació a Espanya sobre Serret, Comín i PuigEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ciutadans i el Partit Popular van anunciar ahir que presentaran sengles recursos davant del Tribunal Constitucional per deixar sense efecte l’autorització de la Mesa del Parlament que ha permès al líder de JxCat, Carles Puigdemont, i al conseller cessat de Salut i diputat d’ERC, Toni Comín, delegar els vots als plens. En aquest sentit, la líder de la formació taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, va justificar el recurs per l’“absolut desacord” de la seua formació amb el fet que “aquesta Cambra doni privilegis als que se salten les lleis”. Igualment, el número 1 dels populars catalans, Xavier García Albiol, va explicar que la delegació del vot de Puigdemont i de Comín suposa “una violació dels nostres drets com a diputats i un tracte de favor injustificable”.

Tot plegat el dia que el Parlament va validar el decret aprovat pel Govern central a l’empara del 155 per tornar la paga extra del 2012 als funcionaris (més informació a la pàgina 22). Durant el debat, el diputat de JxCat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va retreure als partits “que han perdut a les urnes” la seua “actuació il·legítima” per dificultar la investidura. Així mateix, va avisar que Puigdemont “no claudicarà, no renunciarà, no es rendirà”. En aquest sentit, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va apuntar que hi ha “prou elements” per investir el número 1 de JxCat com a president de la Generalitat. En aquest sentit, la formació espera poder portar a debat la reforma de la llei de presidència per legalitzar les investidures telemàtiques a la sessió del pròxim 3 de maig, malgrat que la tramitació encara està pendent del dictamen del Consell de Garanties. No obstant, fonts d’ERC van manifestar els seus dubtes sobre que aquesta modificació legislativa es pugui portar al ple la setmana que ve.

Rajoy diu que “l’urgent” és formar un govern a Catalunya

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que “l’urgent i raonable” en aquest moment és conformar un nou Executiu a Catalunya que posi fi a l’aplicació de l’article 155. En aquest sentit, va demanar a “tothom” que ajudi a obrir una “etapa de diàleg”, primer entre catalans i després entre institucions. Rajoy va afirmar que els ciutadans estan desitjant “ferventment” un govern que “compleixi la llei” i possibiliti “una etapa de recuperació institucional, econòmica i social”. El seu predecessor al càrrec, José Luis Rodríguez Zapatero, va asseverar que “no hi ha solució a cap conflicte polític fora del diàleg”, encara que va alertar els independentistes que “senzillament, tenen un projecte que ni és possible ni és desitjable” i que, per tant, les forces polítiques han de fer “el que sigui necessari” per “atreure” els dos milions de persones que els donen suport.

tracking