SEGRE

El Constitucional admet ara el recurs del Govern espanyol contra la candidatura de Puigdemont

Carles Puigdemont

El Constitucional admet ara el recurs del Govern espanyol contra la candidatura de PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dijous la impugnació que el Govern va presentar al gener contra la candidatura a distància de Carles Puigdemont per a president de la Generalitat i la convocatòria d’un ple per elegir-lo, una convocatòria que va ser suspesa al març i ha ho tornat a ser estat ara.

L’admissió a tràmit i la suspensió del ple acordada avui en tant no es pronunciï l’alt tribunal sobre el fons de l’assumpte implica que si el Parlament convoqués ara un ple per elegir a Puigdemont com a candidat a distància seria desobeint al Tribunal Constitucional (TC).

És a dir, a la pràctica, Puigdemont, que estava a Bèlgica i ara està a Alemanya, continua sense no poder ser candidat telemàtic, per ordre del TC.

Més enllà d’aquesta conclusió, els antecedents de la interlocutòria d’avui són llargs: el Consell d’Estat va desaconsellar al Govern la presentació d’un recurs contra la convocatòria del ple i, entre els magistrats del TC, en principi, no existia unanimitat sobre que s’hagués d’admetre a tràmit l’esmentada impugnació, a causa del seu caràcter cautelar o previ.

Davant de l’existència de dubtes, el que l’alt tribunal va fer al març va ser prendre una decisió intermèdia, la suspensió de la convocatòria en tant no decidia sobre l’admissió a tràmit. Ara ha arribat a un acord unànime sobre l’admissió i ha tornat a acordar la suspensió de la convocatòria del ple.

La qüestió, en tot cas, ha perdut rellevància, ja que el Parlament de Catalunya va deixar sense efecte la proposta de Puigdemont com a candidat a la investidura i ha designat altres candidats. Encara així, el Tribunal, després de sentir les parts personades, ha considerat que la impugnació presentada planteja qüestions d’interès general que justifiquen que no es declari l’extinció del referit procés constitucional.

El TC ha apreciat que els dubtes inicials que van poder existir sobre la seua viabilitat processal -dubtes que es fonamentaven, essencialment, en el seu possible caràcter cautelar- van quedar objectivament aclarits per la decisió del president de la Cambra d’ajornar la sessió d’investidura fins que el Tribunal es pronunciés sobre l’admissibilitat de la impugnació.

Una vegada descartat el caràcter cautelar de la impugnació, que va portar el Consell d’Estat i alguns magistrats a dubtar de la legitimitat del recurs, i com es compleixen la resta dels requisits processals, el Tribunal ha decidit admetre a tràmit la referida impugnació, segons ha explicat el propi TC en una nota.

El ple del TC ha decidit també atorgar un termini de vint dies al Parlament de Catalunya i a les parts personades perquè puguin formular les al·legacions que estimin convenients. A més, han acordat advertir als membres del Parlament del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada.

tracking