SEGRE

El fiscal manté l'acusació de terrorisme per als agressors d'Alsasua

El fiscal manté l'acusació de terrorisme per als agressors d'Alsasua

El fiscal manté l'acusació de terrorisme per als agressors d'AlsasuaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal José Perals ha mantingut avui en el judici l’acusació per delictes de terrorisme per als vuit presumptes agressors de dos guàrdies civils i les seues parelles a Alsasua (Navarra), que s’enfronten a entre 12 anys i mig i 62 anys i mig de presó, i ha modificat les penes alternatives que demana per a ells.

La Fiscalia emmarca l’agressió als agents en un bar de la localitat navarresa a la matinada del 15 d’octubre de 2016 en delictes terroristes en relacionar-los amb el moviment Ospa (fora), que persegueix l’expulsió de les forces de seguretat de l’Estat del País Basc i Navarra i que pèrits de la Guàrdia Civil van relacionar amb l’estratègia d’ETA.

En l’exposició de les seues conclusions durant la vuitena jornada del judici, el fiscal de l’Audiència Nacional ha elevat a definitives les peticions principals de penes i ha modificat les alternatives.

El fiscal rebaixa aquestes penes alternatives, ja que abans demanava entre 18 i 30 anys de presó i no incloïa la dona acusada i ara el rang de penes alternatives van de 6 anys i mig a 17 anys i mig de presó incloent la jove. En aquestes alternatives només els imputa un delicte de caràcter terrorista, concretament en el de desordres públics.

Així, les peticions principals per als acusats queden igual. Per a l’única jove encausada, Ainara Urquijo, reclama la pena més baixa (12 anys i mig) només per un delicte d’amenaces terroristes, mentre que per a uns altres sis demana condemnes de 50 anys per lesions terroristes i per a un setè, Ohian Arnanz, 62 anys i mig en afegir a les lesions un delicte d’amenaces terroristes.

La resta d’acusats per a qui demana 50 anys són Jokin Unamuno, Adur Ramírez de Alda, Jon Ander Cob, Julen Goicoechea, Aratz Urrizola i Iñaki Abad.

Quant a la petició alternativa, reclama la més baixa per a Ainara Urquijo, de 6 anys, 6 mesos i un dia de presó per desordres públics terroristes i amenaces no terroristes.

L’alternativa més alta és també per a Ohian Arnanz: 17 anys i mig per desordres públics terroristes, atemptat a agent de l’autoritat en concurs amb lesions i tres delictes de lesions, que en el cas de les dones afegeix un agreujant de gènere.

Per a Unamuno, Cob, Goicoechea, Arnanz, Ramírez i Urrizola demana 17 anys de presó pels mateixos delictes que Arnanz menys el d’amenaces, i per a Abat 13 anys en aplicar-li només lesions a una de les dones.

El fiscal ha anunciat una modificació en l’escrit d’acusació introduint uns paràgrafs, en els quals afirma que "l’agressió multitudinària i salvatge en què van participar activament tots els acusats estava lligada per la finalitat d’expulsió de la Guàrdia Civil de la localitat d’Alsasua i de la Comunitat Foral de Navarra".

Segons el parer de Perals, aquesta agressió "va ser premeditada i organitzada, impulsant la mateixa els acusats Jokin Unamuno i Adur Ramírez, de tal manera que van aconseguir que es reunissin a l’interior del bar Koxka i a l’exterior unes 50 persones que van fer seu el carrer alterant greument la pau publica de la localitat".

A més, per justificar el delicte de lesions agreujades de gènere, inclou en l’escrit: "L’agressió a les dos dones es va produir únicament i exclusivament per ser les parelles dels dos guàrdies civils amb la finalitat de demostrar una clara superioritat sobre les mateixes per part dels acusats".

tracking