SEGRE

POLÍTICA PARTITS

El PNB salva els Pressupostos del PP a canvi d'apujar les pensions

Augment vinculat al creixement anual de l’IPC || L’acord està lligat al fet que l’Executiu de Rajoy aixequi l’article 155 a Catalunya quan hi hagi govern

Cristóbal Montoro, ahir, durant la intervenció al Congrés.

Cristóbal Montoro, ahir, durant la intervenció al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PNB va facilitar ahir que els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 segueixin la tramitació parlamentària a l’anunciar que rebutjarà les sis esmenes a la totalitat que es votaran avui al ple del Congrés, després d’haver pactat amb el Govern una pujada generalitzada de pensions. L’acord preveu que els comptes d’aquest any incloguin un augment de l’1,6% de totes les pensions i una revalorització el 2019 segons l’IPC, a més del retard al 2023 de l’entrada en vigor del factor de sostenibilitat, que estava previst que a partir del 2019 lligués el càlcul de la pensió a l’esperança de vida.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va avançar aquesta notícia després de la primera sessió del debat de totalitat, en què el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va apel·lar a la responsabilitat de tots els grups per donar suport a uns comptes que ajudaran –va dir– a tancar el llegat de la crisi econòmica en aquesta legislatura.

La formació taronja diu que els Pressupostos del 2018 contemplen “totes les seues exigències”

L’acord del PNB amb el Govern també inclou que la base reguladora de les pensions de viudetat pugi al 56% el 2018 (el text actual preveu el 54%) i al 60% l’any que ve. Així mateix, està vinculat al “ferm” compromís de l’Executiu d’aixecar l’article 155 de Catalunya quan hi hagi un govern i que “no es prolongarà”.

Montoro va avançar que el pressupost encara es pot millorar durant la tramitació en comissió parlamentària en relació amb la inclusió de mesures per reestructurar el deute de les comunitats autònomes i de les corporacions locals.

D’altra banda, el projecte pressupostari preveu harmonitzar l’impost dels carburants d’automoció entre les diferents comunitats autònomes, la qual cosa implicarà una pujada en nou d’aquestes.

Per la seua banda, Ciutadans va considerar que els Pressupostos recullen “totes les seues exigències” però vol saber com es pagarà aquest nou increment de les pensions.

Per la seua banda, ERC, PDeCAT, Compromís i EH Bildu van argumentar que no poden donar suport a uns comptes que inverteixen menys en les seues comunitats autònomes i són antisocials, i al seu torn el diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Gabriel Rufián, va asseverar que “mai” podrà donar suport a uns pressupostos que són els de “els colpistes de l’article 155”.

L’oposició denuncia la utilització dels pensionistes Els sis partits polítics que han demanat la devolució dels Pressupostos (PSOE, Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís i EH Bildu) van criticar que Montoro presenti uns comptes que no inverteixen prou en serveis essencials com l’Educació o la Sanitat. A més, PSOE i Units Podem van lamentar que el Govern digui ara que sí que hi ha diners per actualitzar les pensions segons l’IPC.

tracking