SEGRE

DIPLOMÀCIA EUA

Macron alerta contra la guerra comercial i l'aïllacionisme dels EUA

Marca diferències amb Donald Trump al discurs davant del Congrés nord-americà || Assegura que un nou acord amb l’Iran evitaria una potencial guerra

Emmanuel Macron durant el discurs davant del Congrés dels EUA.

Emmanuel Macron durant el discurs davant del Congrés dels EUA.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va marcar ahir diferències amb el seu homòleg dels Estats Units, Donald Trump, en un discurs al Congrés a Washington que va incloure una contundent defensa del multilateralisme i de la lluita contra el canvi climàtic, i un rebuig de les guerres comercials.

L’endemà de fer gala de la seua propera relació amb Donald Trump en una sèrie de reunions i un sopar d’Estat, el president de la República francesa va voler subratllar que no comparteix alguns punts clau de la filosofia del president nord-americà, com la tendència a l’aïllacionisme i l’escepticisme respecte als pactes multilaterals. “Tancar la porta al món no pararà l’evolució del món”, va advertir el mandatari francès en un discurs davant del Congrés nord-americà, l’últim dia de la seua visita d’estat als EUA.

Macron va assegurar que tard o d’hora els EUA tornaran a l’acord de París sobre el canvi climàtic

Macron va rebutjar rotundament l’“aïllacionisme” i la “il·lusió del nacionalisme” com a respostes als reptes i pors derivats de la globalització i el terrorisme, i va apostar en canvi per reformar l’ordre mundial establert després de la Segona Guerra Mundial, alhora que preservar el paper d’institucions com les Nacions Unides i l’OTAN. “Podem construir l’ordre mundial del segle XXI basant-nos en un nou tipus de multilateralisme, un multilateralisme més eficaç, transparent i centrat en resultats, més fort”, va argumentar en aquest sentit Macron.

En relació amb la retirada dels Estats Units de l’Acord de París sobre canvi climàtic, Macron es va mostrar convençut que tard o d’hora hi tornarà.

Finalment, el dirigent gal va insistir que els Estats Units han d’obrir-se a negociar un nou acord multilateral amb l’Iran per mitigar el risc d’una “potencial guerra”, en el cas que Donald Trump decideixi abandonar el pacte nuclear firmat l’any 2015 entre Teheran i sis grans potències.

Brussel·les vol preservar l’acord nuclear amb Teheran L’Alta Representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini, va demanar ahir a Brussel·les “preservar” l’acord nuclear amb l’Iran, ja que ha permès evitar que Teheran desenvolupi una arma nuclear, per la qual cosa va argumentar que “tot Europa està darrere de la plena aplicació” del pacte. “No es tracta de renegociar l’acord nuclear, no és això el que els presidents han discutit”, va dir Mogherini, amb referència a la reunió que van mantenir dimarts els presidents dels EUA i França, Trump i Macron. Mogherini va destacar que “en tot cas es tracta de parlar d’aspectes addicionals” no tractats per l’actual pacte. Fonts comunitàries van assenyalar que entre aquests assumptes hi hauria la contenció del programa iranià de míssils balístics o el suport de Teheran a Síria.

tracking