SEGRE

PANORAMA

“La sentència de la Manada causa alarma, que sigui útil almenys per canviar alguna cosa”

El Codi Penal deixa un ampli marge d’interpretació al definir les agressions sexuals || Juristes esperen que l’escàndol d’aquest cas motivi una revisió

Imatge d’arxiu de la seu judicial al Canyeret.

Imatge d’arxiu de la seu judicial al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El que diferencia una violació d’uns abusos sexuals és que a la primera hi ha violència o intimidació i als segons, no. Una violació és una agressió sexual en la qual hi ha penetració vaginal, anal o bucal. En realitat, doncs, la diferenciació està entre els abusos i l’agressió sexual, que pot ser amb penetració (violació) o no. Els jutges de Pamplona han considerat que a l’atac de La Manada no hi va haver ni violència ni intimidació. “La veritat és que és difícil d’explicar. Ho és jurídicament i molt més, sens dubte, a nivell social. És normal que la sentència hagi causat alarma i la gent hagi sortit al carrer per protestar”, va explicar ahir a aquest diari la penalista Laura Buetas, del Despatx Moragues. Resulta difícil d’entendre que no hi va haver violència tenint en compte que la víctima va ser atacada en grup per cinc homes, i més difícil d’entendre resulta encara que no hi hagués ni tan sols intimidació.

“El problema és que la redacció del Codi Penal deixa una interpretació molt àmplia per als magistrats en aquests delictes”, diu Buetas. “Quan hi ha violència? Quan hi ha intimidació? Això deixa molt marge subjectiu als jutges, i es pot arribar a extrems tan incomprensibles com el d’aquest cas.”

Buetas apunta que, en relació amb la intimidació, que sembla sens dubte que va existir en aquest cas si s’aplica el sentit comú, diguin el que diguin els jutges de Pamplona, potser aquests han interpretat que la redacció dels abusos sexuals (accés carnal sense consentiment i sense violència) ja comporta en certa forma un tipus d’intimidació. “En tot cas és lògic que la sentència hagi causat alarma”, diu Buetas.

“Esperem que almenys això serveixi perquè ara canviïn les coses en una doble direcció: modificant la llei perquè sigui més precisa i no permeti una interpretació tan àmplia i/o establint interpretacions del Codi Penal més d’acord amb la sensibilitat social i el sentit comú”.

Aquesta sentència va escandalitzar ahir molts juristes. La vicepresidenta de l’associació de dones juristes Themis, Altamira Gonzalo, va assenyalar que “hi havia cinc persones més grans i fortes contra una d’absolutament indefensa i a aquelles hores de la nit. És intimidatori sens dubte”.

tracking