SEGRE

Demanen el cessament de Catalá pels seus comentaris sobre el jutge de La Manada

El ministre de Justícia, Rafael Català.

Les associacions de jutges i fiscals demanen el cessament de Catalá pels seus comentaris sobre el jutge de La ManadaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les set associacions de jutges i fiscals han sol·licitat aquest dilluns en bloc la dimissió del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per les seues declaracions sobre el jutge que va emetre un vot discrepant en la sentència de La Manada, en les que ha insinuat que "té algun problema singular" que "tots" saben.

En un comunicat conjunt, les quatre associacions de jutges i tres de fiscals consideren que les manifestacions de Catalá representen una intromissió del Govern en les resolucions judicials, quan, segons el seu parer, simplement s’hauria de limitar a "respectar i vetllar pel respecte del funcionament de les institucions".

"La intromissió de l’Executiu en les tasques que li corresponen exclusivament al Consell General del Poder Judicial (tals com la tutela o l’impuls de la tasca disciplinària) i els comentaris sobre la capacitació o no d’un magistrat són una temeritat per qui exerceix com a ministre de Justícia", opinen les associacions.

Creuen que Catalá ha sembrat "públicament dubtes sobre la capacitat i condició" del jutge Ricardo Javier González, que va emetre un vot particular discrepant a favor de l’absolució dels cinc integrants de La Manada i en contra de la sentència majoritària, que els va condemnar per abusos sexuals, i no agressió sexual, a una jove madrilenya durant els Sanfermines de 2016.

El "veritable perill", afirmen les associacions, és "la utilització de les resolucions judicials per l’Executiu i la confusió intencionada d’interessos electorals amb el que hauria de ser la seua tasca".

Jutges i Jutgesses per a la Democràcia ja va demanar el passat 28 d’abril el cessament de Catalá per les seues "inadmissibles" declaracions en les quals demanava la revisió del vot particular del magistrat pel CGPJ. Una postura a què ara s’han unit la resta d’associacions.

Catalá, que va ser reprovat pel Congrés l’any passat, ha manifestat aquest matí en declaracions a COPI la seua sorpresa per què el Consell General del Poder Judicial no hagi actuat "preventivament" contra aquest magistrat que, ha dit, té "alguns expedients ja oberts". Poc després, el CGPJ ha informat que Ricardo Javier González va ser sancionat per l’òrgan de govern dels jutges el juliol de 2001 per retards injustificats i reiterats en les seues funcions.

tracking