SEGRE

TERRORISME

Certifiquen l'"autenticitat" del comunicat d'ETA

ETA anuncia la seua dissolució en una carta

ETA anuncia la seua dissolució en una cartaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director executiu del Centre Henri Dunant per al Diàleg Humanitari, David Harland, ha certificat avui l’"autenticitat" del comunicat de la banda terrorista ETA en el qual anuncia el final de la seua trajectòria.

"Puc dir que avui dia 3 de maig a les 14.00 hora local (12.00 GMT) ETA ha deixat d’existir. Aquesta informació ha estat avui oficialment comunicada als governs de França i d’Espanya", va assenyalar Harland en un acte davant d’un grup de periodistes, entre ells Efe, i en presència de testimonis, com l’exministra de Justícia francesa Christiane Taubira.

La Fundació, va dir Harland, ha rebut una declaració final oficial d’ETA acompanyada d’una carta de l’organització en la qual explica la seua decisió.

El Centre per al Diàleg Humanitari, especialitzat en la mediació i resolució de conflictes, "està segur que tant la declaració com la carta són oficials i autèntiques", va indicar.

"No hi hauria d’haver cap dubte de la voluntat d’ETA de deixar enrere un cicle de confrontació armada i de promoure un nou període polític al nostre país", prossegueix la carta, segons el director executiu del Centre per al Diàleg Humanitari.

Harland va llegir a continuació la declaració d’ETA, en la qual assegura que "ha desmantellat totalment el conjunt de les seues estructures i dóna per conclosa tota la seua activitat política", si bé "els i les exmilitants continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal en altres àmbits".

"Espero i crec que això és el final de la confrontació, durant la qual ETA ha assassinat més de 850 persones i va ferir milers més. Ha estat una confrontació dura que també va veure tortures d’alguns dels detinguts per presumptament recolzar ETA i l’assassinat de membres sospitosos d’ETA per part de mercenaris dirigits per alguns membres de l’Estat", va afegir.

"Tot això va ser profundament feridor i polaritzant. Ha estat un llarg camí fins aquí. Més de 15 anys d’esforços per posar fi a la violència armada i aconseguir la pau", va recalcar.

Al seu judici, després del "desarmament" d’ETA i una declaració recent en la qual va demanar disculpes encara que només a les que no estaven relacionades "directament" amb el que ells sempre qualifiquen de "conflicte", "l’última exigència pendent dels governs de França i Espanya era que la banda es desmantellés" i "això ha passat avui".

Harland va agrair a totes les persones, institucions i governs que han recolzat els esforços de pau al llarg dels anys, entre els quals va esmentar Jesús Eguiguren, expresident del Partit Socialista d’Euskadi, així com a l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i a l’actual president regional basc, Iñigo Urkullu, a més d’al líder independentista basc Arnaldo Otegi.

"Queda per davant un llarg treball de reconciliació que requerirà reconeixement, respecte, disculpa i suport a totes les víctimes de la violència, així com un compromís amb la veritat i justícia", va dir Harland durant l’acte, en el qual es va guardar un minut de silenci per les víctimes de la banda terrorista.

"Que mai més no torni a passar" aquest sofriment, va concloure.

tracking