SEGRE

VIOLÈNCIA TERRORISME

Urkullu fa una crida a enfortir la pau

Perquè la violència “no torni” || Rajoy adverteix que “cap terrorisme no ens doblegarà” i els socialistes bascos demanen als abertzales que condemnin ETA

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ahir en un acte a Vitòria.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ahir en un acte a Vitòria.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va demanar ahir que s’enforteixi la cultura de la pau al País Basc perquè la violència “no torni”. En un acte a Vitòria, també va animar a “preservar i honrar” la memòria de les víctimes dels etarres, els qui, amb l’ús de la violència com a eina política, “només van causar dolor i sofriment injustos”. Així mateix, el cap del Govern basc va assenyalar que ara que “el terrorisme ha acabat” és moment per “aprendre del passat” i ordir un consens entorn dels valors de “llibertat i igualtat”.

D’altra banda, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va dir que li sembla “bé” que ETA hagi desaparegut. Tanmateix, va matisar que “mai no hauria hagut d’existir” perquè “durant massa anys” va causar “massa mal”, un mal que, a més, “no desapareixerà”.

Igualment, en la seua visita a Alacant, Rajoy es va comprometre a estar sempre al costat de les víctimes i va advertir que “avui” el terrorisme adopta “noves formes”. “Cap terrorisme no doblegarà, com no ha fet fins ara, la nostra democràcia”, va defensar.

En la mateixa línia, el diputat de Ciutadans Miguel Gutiérrez va subratllar que el seu partit no permetrà que es “blanquegin” els crims d’ETA ni que s’obtinguin avantatges arran de la desaparició de la banda terrorista.

Per la seua part, la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, va restar importància a la trobada internacional de divendres a la localitat bascofrancesa de Kanbo, que va servir per escenificar el final d’ETA. “Res no ha canviat en les nostres vides”, va dir en al·lusió a l’acte, alhora que va incidir en el fet que el “canvi substancial” al País Basc es donarà quan l’esquerra abertzale i l’entorn dels etarres “siguin capaços de dir que matar va ser injust i mai no va haver de tenir lloc el terrorisme”.

En un altre ordre de coses, Maite Pagazurtundua, eurodiputada d’UPyD i germana de Joseba Pagazurtundua, cap de la policia local d’Andoain i militant del PSE-PSOE assassinat per ETA l’any 2003, va culpar els Governs basc i navarrès d’actuar com a “lobbistes ” dels presos etarres i va titllar de “molt vergonyosa” la seua declaració conjunta de divendres.

tracking