SEGRE

CONFLICTE català

El Síndic considera un "greu error" resoldre les denúncies d’adoctrinament per la via penal

Segons la seua opinió, "estan mancades d’imparcialitat tant les investigacions de la fiscalia com els fets descrits en les acusacions"

El Síndic considera un

El Síndic considera un "greu error" resoldre les denúncies d'adoctrinament per la via penalEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera un "error continuar amb la via penal" per solucionar els problemes derivats d’un "possible adoctrinament" a les escoles catalanes i ha instat als centres educatius "a evitar mostrar símbols o signes d’opcions partidistes de qualsevol signe".

Rafael Ribó ha demanat al president del Govern, Mariano Rayoy, a tots els presidents dels grups polítics al Congrés i al Parlament i al Defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, que "els problemes que afecten l’educació s’abordin en el marc de la comunitat educativa per mantenir la normalitat i la bona convivència escolar".

El defensor del poble català ha convocat avui els mitjans de comunicació per donar a conèixer les actuacions que ha realitzat davant dels casos d’"adoctrinament" denunciats per alumnes en alguns centres d’ensenyament catalans.

Ribó també ha abordat la polèmica de l’IES El Palau, a Sant Andreu de la Barca (Barcelona), on la fiscalia acusa nou professors d’haver creat a classe un "clima d’hostilitat" envers els fills de guàrdies civils, criticant l’actuació policial l’1-O per impedir el referèndum il·legal i titllant els agents d’"animals", "salvatges" i "gossos rabiosos".

El Síndic ha anunciat que ha sol·licitat una reunió amb el comandant de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, "atenent a una petició del consell escolar de l’IES El Palau i per convenciment propi", per traslladar-lo que considera un "greu error resoldre per via penal el cas dels nou professors".

Ribó ha criticat que les famílies hagin denunciat als mestres "saltant-se els protocols que marca el departament d’Ensenyament, que passa per comunicar la incidència a la direcció del centre i, posteriorment, a inspecció i al Departament d’Ensenyament".

Seguir el procediment marcat, segons Ribó, "reforça la cohesió social i dóna als conflictes una mesura més justa amb l’objectiu de preservar la integritat i l’interès superior dels nens", que, segons el Síndic, "estan especialment afectats" per la situació política que es viu a Catalunya.

El Síndic ha confirmat que, arran del referèndum il·legal de l’1 d’octubre, ha rebut un total de 9 queixes i 21 consultes i també ha obert dos actuacions d’ofici (relacionades amb l’IES de Sant Andreu de Llavaneras, a Barcelona, i una altra amb  l’IES del barri barceloní de Les Corts).

De totes elles, "només incorporen incidències concretes i, per tant amb possibilitat de verificació en sis centres educatius de cinc municipis, que són Barcelona, Castelledfels, Lliçà d’Amunt Olot i Sant Andreu de la Barca", ha confirmat Ribó.

Si a aquestes incidències se sumen les que el Ministeri d’Educació ha enviat en tres requeriments al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, "el total d’incidències són 87, que no sempre són verificables per falsejades o inconsistents -segons Ribó- i que fan referència específica a 53 centres diferents dels 4.800 amb els quals compta el sistema educatiu català", ha manifestat el Síndic.

"En molts casos es tracta d’incidències que denuncien fets molt genèrics, d’altres estan fetes des de fora de Catalunya, en alguna les dades són incorrectes, incomprovables, poden haver estat manipulats o no són atribuïbles directament a la comunitat educativa", ha detallat el Síndic.

Para Rafael Ribó, "és normal i necessari" tractar a les escoles les situacions d’actualitat i política, "per garantir la llibertat de pensament crític i de consciència dels alumnes".

Ha criticat la reunió que mantindran demà el secretari d’Estat d’Interior i d’Educació amb les famílies denunciants de l’IES El Palau, perquè considera que "el Govern està prenent partit per una de les parts".

D’altra banda, el Síndic també critica la difusió de la identitat i fotografia dels professors de l’IES El Palau perquè "no contribueix al bon funcionament de la tasca docent i atempta contra la intimitat i la pròpia imatge".

Segons la seua opinió, "estan mancades d’imparcialitat tant les investigacions de la fiscalia com els fets descrits en les acusacions" i ha afirmat que el delicte d’odi que s’acusa els professors "es desnaturalitza".

Finalment, Ribó ha constatat que hi ha "por entre els docents, tant en els més directament implicats com en el col·lectiu en general, que senten coartada la seua llibertat d’expressar-se lliurement a l’aula i exercir el seu dret de càtedra."

tracking