SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

Trump es retira del pacte nuclear amb l'Iran i anuncia noves sancions

Teheran titlla EUA d’“enemic” però assegura que es mantindrà en l’acord || Israel aplaudeix la decisió mentre que dirigents de la UE lamenten que marxi

El president dels EUA, Donald Trump, sosté el memoràndum sobre l’Iran que acaba de firmar.

El president dels EUA, Donald Trump, sosté el memoràndum sobre l’Iran que acaba de firmar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir que els Estats Units es retiren de l’acord nuclear firmat el 2015 amb l’Iran. “Anuncio que els EUA es retiren de l’acord nuclear amb l’Iran”, va informar el dirigent nord-americà i va avançar que Washington aplicarà “el nivell” més alt de sancions econòmiques contra l’Iran. El magnat va justificar aquesta decisió a l’entendre que “si es permet que aquest acord continuï vigent, aviat hi haurà una carrera armamentística al Pròxim Orient” i va assegurar que “tothom voldrà tenir les armes preparades per al moment en què l’Iran tingui les seues”. En aquest sentit, va assegurar que els arxius presentats recentment per Israel són “la prova definitiva que l’Iran va mentir quan va assegurar que el seu programa nuclear tenia finalitats pacífiques”. “Avui tenim proves definitives que aquesta promesa iraniana era una gran mentida”, va remarcar el president nord-americà.

Trump assegura que Israel té proves que Teheran va trencar amb els seus compromisos

L’ONU demana a la resta de països signants que no abandonin el pacte nuclear amb l’Iran

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va aplaudir la “valenta” decisió de Trump i va assegurar que, en cas d’haver continuat amb el pacte nuclear, el país persa hauria aconseguit “prou material per desenvolupar un arsenal de bombes complet”. Val a destacar que la tensió entre l’estat jueu i l’Iran ha augmentat exponencialment els últims mesos, cosa que s’ha evidenciat amb els bombardejos d’Israel contra bases i tropes de l’Exèrcit de Teheran. En la mateixa línia es va expressar el Govern de l’Aràbia Saudita, històric rival de l’Iran, al donar la “benvinguda” a l’estratègia utilitzada pel dirigent nord-americà.

D’altra banda, el president de l’Iran, Hassan Rouhani, va criticar la decisió de Trump i va reivindicar que el seu país ha complert en tot moment les seues obligacions. En un discurs televisat, emès pocs minuts després de l’anunci del president nord-americà, va ressaltar que “Washington sempre ha estat hostil”, tant a l’Iran com a altres països de la regió, i va acusar els nord-americans de no haver complert mai els seus compromisos. Hores abans del discurs de Trump, la Guàrdia Revolucionària, l’elit de l’Exèrcit de Teheran, va assegurar que no temen “un atac militar” per part de Washington i va qualificar els EUA d’“enemics”. Tot i així, Rouhani va assegurar que es mantindran a l’acord si Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya decideixen mantenir-s’hi. En aquest sentit, el president de França, Emmanuel Macron, va publicar un missatge en què explicava que França, Alemanya i el Regne Unit “lamenten la decisió del Regne Unit d’abandonar l’acord iranià”. En la mateixa línia es va expressar l’alta representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, a l’assegurar que el bloc comunitari està disposat a mantenir l’acord. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va cridar la resta de països signants a mantenir-se dins de l’acord.

tracking