SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

Europa es distancia dels EUA per la ruptura unilateral de l'acord nuclear amb l'Iran

Un ministre gal crida a plantar cara a Washington i Merkel atansa posicions amb el Kremlin || La UE es reunirà dimarts que ve amb França, Alemanya, el Regne Unit i l’Iran per assegurar el pacte

Iranians cremen banderes nord-americanes durant una manifestació contra la decisió de Trump.

Iranians cremen banderes nord-americanes durant una manifestació contra la decisió de Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea està mostrant les seues reticències davant la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de trencar el pacte nuclear amb l’Iran. En aquest sentit, el ministre francès d’Economia, Bruno Le Marie, va elevar ahir el to per l’amenaça dels EUA d’imposar sancions a aquelles empreses que comerciïn amb l’Iran. A més, va instar la UE a passar “de les paraules als fets” i que planti cara a Washington. Le Marie va opinar que Europa ha “de preservar la sobirania econòmica” davant les sancions “extraterritorials”, amb referència a les mesures anunciades pel dirigent nord-americà en el moment d’abandonar l’acord nuclear amb l’Iran. “Volem ser vassalls dels Estats Units que obeeixen el més mínim moviment del seu dit?”, es va preguntar el ministre francès. Le Marie va assegurar que estudien una sèrie de mesures per contrarestar la decisió dels EUA i va dir que Europa també ha “de reflexionar sobre la manera de dotar-se d’instruments financers que li permetin ser independent dels Estats Units”. Aquestes declaracions es produeixen l’endemà que la cancellera alemanya, Angela Merkel, assegurés ahir que Europa ja no pot esperar que els nord-americans els “protegeixin” dels conflictes al món, remarcant que la major part d’ells tenen lloc “a les portes” del continent. En aquest sentit, el president de Rússia, Vladímir Putin, amb la cancellera alemanya, van coincidir ahir en la importància de mantenir un acord amb l’Iran, mitjançant una conversa telefònica a instàncies de Berlín. La conversa es va produir l’endemà que el ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, i el seu homòleg alemany, Heiko Maas, acordessin a Moscou treballar junts per mantenir l’acord nuclear amb l’Iran.

En aquesta línia, la UE abordarà dimarts que ve a Brussel·les, amb França, Alemanya, el Regne Unit i l’Iran, el manteniment del pacte nuclear segons va anunciar l’alta representant de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini. “L’acord nuclear amb l’Iran és la culminació de dotze anys de diplomàcia [...], la UE està decidida a preservar-lo”, va declarar Mogherini.

El ministre d’Economia francès pregunta a Europa si vol ser un “vassall” dels Estats Units

D’altra banda, el ministre d’exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif emprendrà, abans de la gira per Europa, reunions amb Moscou i la Xina per assegurar el futur de l’acord nuclear. Segons va informar Zarif, diumenge sortirà cap a Pequín i dilluns, cap a Rússia.

Israel eleva el to de les amenaces mentre Teheran nega un atac

El Govern de l’Iran va negar ahir que les seues forces a Síria disparessin coets contra Israel i va qualificar d’“acte d’agressió” els bombardejos de l’Exèrcit Israelià contra les posicions de Teheran, que va acusar de voler “desestabilitzar la regió”. “Els múltiples atacs del règim sionista [...] constitueixen una violació de la sobirania nacional i la integritat territorial de Síria”, va dir el portaveu del ministeri iranià d’Exteriors, Bahram Qasemí. Per la seua part, el ministre de Defensa israeliana, Avigdor Lieberman, va demanar al president sirià, Bashar al-Assad, que es “desfaci” de la presència iraniana al territori. “No ajuden, només fan mal”, va comentar Lieberman. En aquest sentit, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir que la “campanya segueix” i que Israel guanyarà. Al seu torn, el Govern sirià, que dijous va condemnar amb fermesa l’atac d’Israel, va optar ahir per guardar silenci enmig de la tensió.

tracking