SEGRE

ATAC TERRORISME

L’atacant de París estava fitxat pels serveis secrets gals i detenen un amic seu

L’Estat Islàmic reivindica l’atemptat en el qual va morir una persona i quatre van resultar ferides || Es tracta d’un txetxè nacionalitzat francès i ja hi ha hagut tres arrestos relacionats amb el succés

Policies gals investiguen el lloc de l’atac durant la matinada de dissabte a diumenge a París.

Policies gals investiguen el lloc de l’atac durant la matinada de dissabte a diumenge a París.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terrorista que va matar amb un ganivet dissabte passat una persona a París i en va ferir quatre més és un jove nascut a la república de Txetxènia el 1997, nacionalitzat francès i fitxat pels serveis secrets gals. Hores després de l’atac, el segon amb morts a França aquest any després que el francomarroquí Radouane Lakdim matés quatre persones el 23 de març, es van conèixer els detalls de l’agressor, abatut quan va intentar abraonar-se contra uns policies durant l’assalt a vianants a la cèntrica zona de l’Òpera de la capital. Gràcies a les empremtes dactilars, es va descobrir que es tracta d’un jove rus d’origen txetxè nascut el 1997 i nacionalitzat francès des del 2010. Els mitjans francesos l’han identificat com a Khamzat Azimov, un jove criat a Estrasburg (nord-est de França) i que va marxar a París, on vivia amb els seus pares al districte 18 de la capital (nord). El jove ja estava fitxat pels serveis secrets francesos per proximitat amb un home que va ser a Síria, encara que no comptava amb antecedents policials.

L’atac va ser reivindicat pel grup jihadista Estat Islàmic, que va difondre ahir un vídeo del qual no es va poder verificar l’autenticitat i en què l’atacant de París cridava els seus “germans i germanes” que es troben a França, Alemanya, Anglaterra i “on sigui” que “actuïn a la terra dels infidels”. Al tancament d’aquesta edició, s’havien produït tres arrestos en relació amb l’atac a la zona de l’Òpera: els dos progenitors del suposat assaltant, en un primer moment, i, posteriorment, un amic de Khamzat, resident a Estrasburg i també nascut l’any 1997. El perfil de l’agressor no correspon amb el dels últims terroristes que han atacat França des del 2015, la majoria amb orígens al Magrib.

D’altra banda, França, que viu una onada d’atemptats jihadistes que des de l’any 2015 han provocat un total de 245 víctimes mortals –sense comptar la d’ahir a la nit, que es troba encara sota investigació–, segueix en un estat “d’alta amenaça”, va alertar el ministre d’Interior, Gérard Collomb, que ahir va convocar a l’Estat Major les principals figures policials i dels serveis secrets.

jakarta

Almenys tretze persones van morir i quaranta més van resultar ferides ahir en una sèrie d’atemptats suïcida contra tres esglésies de la ciutat indonèsia de Surabaya, la segona més important del país. Els atemptats van ser obra d’una mare, un pare i els seus quatre fills, algun d’ells de fins a 9 anys, i han estat reivindicats per l’Estat Islàmic. “El marit conduïa el cotxe amb explosius que va encastar contra la porta d’aquesta església”, va explicar un portaveu de la policia de Java Oriental, Frans Barung Mangera. D’altra banda, la dona i dos de les seues filles, de dotze i nou anys, van atemptar contra una segona església i el tercer temple va ser atacat per “dos fills més, de divuit i setze anys, que van entrar al temple amb una motocicleta i portaven la bomba a les cuixes”, va explicar Mangera. Dos dels ferits són policies. La policia va responsabilitzar d’aquests atemptats el grup Jamaah Ansharut Daulah (JAD) i va assegurar que els responsables eren a la llista de cinc-cents simpatitzants de l’Estat Islàmic que han tornat al país des de Síria. JAD és una coalició inclosa a la llista d’organitzacions terroristes dels Estats Units que compta amb centenars de simpatitzants jihadistes. El mateix EI va reivindicar aquests atemptats en un missatge publicat per l’agència de notícies afí a la banda, Amaq.

La ultradreta critica que un ‘fitxat’ cometi un altre atacMarine Le Pen, líder de l’ultradretà Front Nacional (FN) i diputada francesa, va criticar que, de nou, una persona fitxada per motius de radicalització islamista hagi comès un atemptat. “Ens assabentem de nou que el terrorista figuraria com a fitxat pels serveis d’intel·ligència. Per a què serveix aquesta fitxa que no és suficient per evitar que aquestes bombes de rellotgeria danyin el nostre país?”, es va preguntar Le Pen. És la segona vegada aquest any que un fitxat comet un atac. El març passat, un marroquí fitxat va matar quatre persones al sud de França.

Policies gals investiguen el lloc de l’atac durant la matinada de dissabte a diumenge a París.

Policies gals investiguen el lloc de l’atac durant la matinada de dissabte a diumenge a París.EFE

tracking