SEGRE

TRIBUNALS

L'Audiència Nacional dóna 10 dies al raper Valtonyc per entrar a la presó

Està acusat d’enaltiment del terrorisme i injúries greus a la Corona

L'Audiència Nacional dóna 10 dies al raper Valtonyc per entrar a la presó

L'Audiència Nacional dóna 10 dies al raper Valtonyc per entrar a la presóEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha donat aquest dilluns un termini de deu de dies al raper José Miguel Arenas Beltrán, Valtonyc, per ingressar a la presó després que divendres el Constitucional rebutgés el seu recurs contra la seua condemna a 3 anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la Corona.

La secció segona del Penal de l’Audiència Nacional, tribunal que li va condemnar a aquesta pena, ha emès aquest dilluns un requeriment en el qual dóna de termini a Valtonyc deu dies, a comptar des d’avui, per entrar voluntàriament a la presó en haver decaigut aquest últim recurs, han informat avui fonts d’aquest tribunal.

El passat 13 d’abril, la secció segona li va concedir un mes de termini a l’espera que el Tribunal Constitucional (TC) resolgués sobre la suspensió de la pena, el que finalment es va produir divendres passat.

Un mes abans, el 20 de març, la Sala li havia donat tres dies per sol·licitar la suspensió de la seua condemna o, altrament, ingressaria a la presó en el termini de 10 dies, termini que és el que obre ara de nou l’Audiència Nacional

La secció segona recordava llavors, al decret d’execució de sentència, que, en virtut de l’article 80.3 del Codi Penal, "podrà acordar-se la suspensió de les penes de presó que individualment no excedeixin de 2 anys quan les circumstàncies personals del reu, la naturalesa del fet, la seua conducta i, en particular, l’esforç per reparar el dany causat, així ho aconsellin".

Una suspensió de condemna que estarà condicionada a "la reparació efectiva del dany o la indemnització del perjudici causat", recalcaven els magistrats.

Valtonyc va ser condemnat per l’Audiència Nacional el febrer de 2017 a 3 anys i mig de presó per tres delictes (enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces), si bé la pena a què se'l va sentenciar per cada una no va sobrepassar els 2 anys de presó.

Un any després, el Suprem va ratificar la condemna en rebutjar que l’actuació de Valtonyc estigués emparada per la llibertat d’expressió i la creació artística, sinó que les seues cançons incloïen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes GRAPO, ETA, i a alguns dels seus membres, així com frases contra la Corona i el president del Cercle Balear, Jorge Campos, a qui es van dirigir les amenaces.

Precisament, ara l’Audiència Nacional requereix el raper mallorquí el pagament de la indemnització de 3.000 euros que li va imposar el tribunal Jorge Campos, que el va denunciar l’agost de 2012 per la cançó "Circo Balear" que, segons el seu parer, contenia amenaces contra ell i altres integrants d’aquesta entitat.

El decret recorda també que Valtonyc no podrà accedir a cap càrrec públic durant els 8 anys d’inhabilitació absoluta a què va ser condemnat.

En la seua sentència, els magistrats de l’Audiència Nacional van tenir en compte que les cançons de Valtonyc "tenen un indubtable caràcter laudatori" cap a ETA i el GRAPO i que comportaven "una lloança, no ja dels objectius polítics sinó dels mitjans violents fets servir per la citades organitzacions terroristes i pels seus membres i contenen una incitació a la seua reiteració".

tracking