SEGRE

PROCÉS INVESTIDURA

Quim Torra serà investit avui president a l'avalar-lo la CUP amb 4 abstencions

Els cupaires defensen a Cervera que no volen bloquejar la formació de govern

Torra no aconsegueix ser investit en primera votació i haurà d'esperar a dilluns

Torra no aconsegueix ser investit en primera votació i haurà d'esperar a dillunsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quim Torra serà investit avui pel Parlament com a 131 president de la Generalitat després que la CUP decidís avalar-lo com a candidat abstenint-se a la votació, decisió que van prendre ahir les bases en un consell extraordinari a Cervera. JuntsxCat i ERC elogien la figura de Torra mentre l’oposició l’acusa de “radical”.

Quim Torra serà investit avui pel Parlament com a 131 president de la Generalitat després de cinc mesos sense Govern i que la CUP decidís ahir a Cervera donar suport indirectament al pla D de Junts per Catalunya amb l’abstenció dels quatre diputats. El consell polític dels anticapitalistes, reunit a Cervera coincidint amb una assemblea general de la formació, va debatre ahir la possibilitat de modificar l’abstenció que la CUP ja havia decidit sobre qualsevol candidat a la investidura que no fos Carles Puigdemont. Va guanyar l’opció de permetre la investidura (quaranta a favor, vint-i-quatre en contra i una abstenció) i mantenir l’abstenció dels quatre diputats (cinquanta-nou a favor de l’abstenció i tres pel sí), cosa que és suficient perquè avui, a la segona votació de la sessió d’investidura, Torra sigui elegit president per majoria simple, amb els vots favorables de JxCat i ERC (66) i els negatius de Cs, PSC-Units, Catalunya en Comú-Podem i PPC (65). Malgrat que aquesta abstenció facilitarà la investidura, el portaveu de la CUP Lluc Salellas va puntualitzar que la decisió del partit ha sorgit per “no bloquejar la investidura” pel “context polític actual”, encara que va remarcar que les abstencions no “es poden interpretar com a suport” al Govern o el candidat i va acusar PDeCAT i ERC d’haver “reculat en l’objectiu de fer una república efectiva”. Per la seua banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va acusar els partits que donen suport al 155 (PP, PSOE i Ciutadans) de “no acceptar que al Parlament hi hagi una majoria independentista”, després de les investidures fallides de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull. També va assegurar que el discurs de Torra al Parlament va ser “inclusiu” i que “tots els matisos del sobiranisme es poden sentir còmodes amb ell”. Al seu torn, l’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, va assenyalar que la seua formació sempre ha reivindicat la necessitat d’un govern “efectiu” que va garantir que no estarà “sotmès” i va defensar que recuperar la Generalitat no és contradictori, segons el seu parer, amb avançar en el projecte republicà, com defensa la CUP.

barcelona

El delegat diu que l’executiu central reprendrà el diàleg quan hi hagi nou president

A excepció de Junts per Catalunya i Esquerra, la resta de partits polítics del Parlament van criticar ahir la investidura avui de Torra, i alguns el van qualificar de “xenòfob, ultranacionalista i radical”. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que senten una “pena absoluta” per la possible investidura però que Arrimadas donarà “una oportunitat” a Torra i escoltarà el seu discurs. Per la seua part, la portaveu del grup parlamentari del PSC-Units per Avançar, Eva Granados, va criticar ahir la decisió de la CUP de facilitar la investidura de Torra, al qual va definir com “un ultranacionalista supremacista de dretes que odia la meitat” dels catalans. Els comuns van criticar la CUP per abstenir-se “davant d’un tipus que considera inferiors els espanyols i més de la meitat del poble català” i Albiol, del PP català, va dir que Torra “no pretén representar més de la meitat dels catalans”. Per la seua part, el delegat del Govern, Enric

Millo

, va afirmar que l’executiu reprendrà “automàticament” el diàleg amb la Generalitat quan s’investeixi un nou president, “sigui qui sigui”.

tracking