SEGRE

PRÒXIM ORIENT

Desenes de morts en les protestes a Gaza contra el trasllat de l'ambaixada dels EUA

Els manifestants participaven en una marxa pel 70 aniversari de la creació d’Israel || L’Exèrcit hebreu havia advertit els palestins que no s’atansessin a la frontera i va atacar posicions de Hamas

Efectius sanitaris evacuen un manifestant palestí ferit durant les protestes a la frontera.

Efectius sanitaris evacuen un manifestant palestí ferit durant les protestes a la frontera.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 52 palestins van morir ahir i 2.400 més van resultar ferits per les forces de seguretat israelianes, en el marc de les protestes que van esclatar a la frontera de la Franja de Gaza pel trasllat de l’ambaixada nord-americana a Jerusalem, coincidint amb el 70è aniversari de la creació de l’Estat d’Israel.

Es tracta del balanç de víctimes més gran registrat en un sol dia de protestes des que van començar les mobilitzacions als Territoris Palestins, tant Gaza com Cisjordània, de cara a la Nakba (catàstrofe) per reivindicar el dret al retorn dels refugiats palestins. Des d’aleshores, han mort prop de cent palestins.

Els palestins commemoren el 70è aniversari de la creació d’Israel, considerada una “catàstrofe”

Estava previst que les protestes culminessin avui, coincidint amb el dia, el 1948, que va començar l’èxode de milers de palestins de les seues llars per la creació de l’Estat d’Israel.

El ministre de Salut a la Franja de Gaza, Jawad Awad, va instar els governs i les organitzacions internacionals que parin el que va qualificar de “matança israeliana contra manifestants desarmats”.

L’Exèrcit israelià va llançar ahir fulls volants a l’enclavament advertint els palestins de “no fer servir d’instrument Hamàs” o atansar-se o provocar danys a la tanca fronterera. Diversos testimonis van indicar que les tropes jueves van emprar gasos lacrimògens i foc real contra els manifestants. A més, segons aquests testimonis, avions israelians van llançar material inflamable per cremar els pneumàtics que els manifestants havien col·locat a la tanca fronterera.

Així mateix, l’Exèrcit israelià va atacar posicions de Hamàs, al nord de la Franja, en resposta a un incident en el qual efectius del moviment islamista van disparar contra Israel.

Hamàs va fer una crida a una nova intifada en resposta a la matança a Gaza, mentre que l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) va convocar una vaga general per avui a Cisjordània i la Franja de Gaza per “plorar el martiri” dels morts d’ahir.

L’ambaixada dels EUA a Israel es va inaugurar ahir a Jerusalem a la mateixa hora que fa 70 anys es proclamava a Tel-Aviv (on estava fins ara l’esmentada seu diplomàtica) l’Estat d’Israel.

“En nom del 45 president dels Estats Units d’Amèrica (Donald Trump), us donem la benvinguda oficialment, per primera vegada, a l’Ambaixada dels EUA, aquí a Jerusalem, la capital d’Israel”, va declarar la filla del mandatari, Ivanka Trump, al descobrir la placa en la qual fins ara va ser seu consular nord-americana.

“Gràcies, Trump, per tenir el coratge de complir les teues promeses”, va agrair el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu. Per la seua part, Trump va reiterar mitjançant un discurs gravat el “compromís” del seu Govern per aconseguir “un acord de pau durador” entre israelians i palestins, coincidint amb el “gran dia” que, segons la seua opinió, suposa l’obertura formal de l’ambaixada nord-americana a Jerusalem.

Guatemala i el Paraguai seran els pròxims països a seguir els passos dels Estats Units en els propers dies.

Els països occidentals insten el Govern hebreu a la contenció L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra’ad al-Hussein, va instar a “parar ja” els atacs de les forces de seguretat d’Israel contra els palestins a la Franja de Gaza.

Efectius sanitaris evacuen un manifestant palestí ferit durant les protestes a la frontera.

Efectius sanitaris evacuen un manifestant palestí ferit durant les protestes a la frontera.EFE

tracking