SEGRE

LA VOTACIÓEL CALENDARI

El Parlament investeix president Torra, que reclama “una república per a tots”

Per majoria simple, quan el 155 ja fa més de sis mesos que està en vigor a Catalunya

Torra surt de l'edifici del Parlament després de ser investit president.

El Parlament investeix president Torra, que reclama “una república per a tots”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va investir ahir Quim Torra com a 131è president de la Generalitat, 199 dies després de la dissolució de la cambra catalana en aplicació del 155, i a l’espera que l’Estat l’aixequi. En la segona sessió d’investidura, Torra es va comprometre a avançar cap a la república i va reivindicar Carles Puigdemont com el president legítim.

Quim Torra es va convertir ahir en el 131è president de la Generalitat, 199 dies després de la dissolució del Parlament i el cessament de l’Executiu català en aplicació del 155, i després de successius intents d’investir Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull. En la segona sessió d’investidura es va comprometre a avançar cap a una república on “tots guanyin en drets” i va reivindicar Carles Puigdemont com “el nostre president”. “L’investirem”, va subratllar. Va obtenir 66 vots a favor de JxCat i ERC, 65 en contra de Cs, PSC, CatComú i PP, i l’abstenció dels 4 diputats de la CUP. Torra va instar aquests últims a “aixecar la bandera roja si caiem en la temptació de l’autonomisme”.

El nou president va subratllar l’“excepcionalitat i provisionalitat” d’aquesta legislatura, en un discurs que va recordar els líders independentistes empresonats i a l’estranger. Va anunciar tres vies d’“acció republicana”, amb un consell de la república “a l’exili”; una assemblea de càrrecs electes, i la mobilització ciutadana. “Serem fidels al mandat de l’1-O per constituir un Estat independent en forma de república”, va dir, i va destacar que posar en marxa la legislatura permetrà “encarar amb més capacitat de resistència els judicis contra polítics demòcrates catalans”.

Així mateix, va perfilar un programa de govern de “cohesió social i prosperitat” que contempla des d’establir un salari mínim de 1.100 euros fins a desplegar l’Agència Tributària Catalana, i planteja defensar el model d’escola catalana i “l’honorabilitat dels Mossos”, així com “aprofundir en la lluita contra el terrorisme”. A l’espera que l’Estat aixequi el 155, el diputat de Junts per Catalunya Eduard Pujol va reclamar a l’Estat que fixi “dia i hora” per fer-ho. “Si vol diàleg ha de complir sense trampes.” Torra es va disculpar per publicacions sobre els espanyols en xarxes socials anys enrere que li han valgut dures crítiques en els últims dies. El líder del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, li va agrair aquestes paraules. “Fer-ho abans d’assumir el càrrec és valent i l’honra”, va dir, i va afegir que la investidura augura “una alenada d’aire fresc”.

tracking