SEGRE

ESNOTICIA

Torra i Puigdemont exigeixen diàleg a Madrid i cessar l'aplicació del 155

Rajoy accepta la mà estesa del president però “sempre dins de la legalitat”

Torra i Puigdemont exigeixen diàleg a Madrid i cessar l'aplicació del 155

Torra i Puigdemont exigeixen diàleg a Madrid i cessar l'aplicació del 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, i el seu antecessor, Carles Puigdemont, van reclamar ahir des de Berlín al president de l’Executiu central, Mariano Rajoy, iniciar el diàleg i posar fi a l’article 155. Rajoy va recollir el guant de Torra i es va mostrar disposat a parlar sempre que sigui “dins de la legalitat i la Constitució espanyola”.

Quim Torra, juntament amb Carles Puigdemont, va instar ahir Mariano Rajoy durant una roda de premsa conjunta a Berlín, a fixar “un dia” i “una hora” per iniciar un diàleg sense condicions prèvies, i li van exigir que aixequi l’article 155 de la Constitució així com el “control de les finances catalanes”. “El meu primer objectiu en aquest nou Govern és oferir diàleg al Govern espanyol” va assegurar Torra i va afegir que “el primer que faré serà escriure una carta al president Rajoy demanant-ho”. A més, va remarcar que l’article 155 “ha d’acabar” al costat del cessament sobre el control dels comptes catalans. “No és suficient deixar la intervenció del 155” va explicar Torra i ho va justificar remarcant que “si el Govern no té control sobre la seua pròpia Hisenda, això és una intervenció per altres mitjans”.

Per la seua part, Rajoy va acceptar veure’s amb el nou president encara que el va avisar que a Catalunya “ni hi va haver independència ni república” i li va assegurar que “ni n’hi haurà”. A més, li va recalcar que tothom ha “de complir la llei” i que “només hi pot haver un president” (més informació a la pàgina 5). D’altra banda, Torra va remarcar que, al costat de la recuperació de les institucions, s’ha d’avançar cap a la restitució dels càrrecs cessats. En aquest sentit, el president va recordar que l’Executiu farà el que pugui per facilitar que Puigdemont pugui tornar al capdavant de la Generalitat. A més, va remarcar que tots els exconsellers cessats que vulguin recuperar el càrrec “tenen dret a fer-ho” i va afegir que “el principi de restitució per a nosaltres és bàsic en aquesta legislatura i això passa per acabar investint Puigdemont”. En principi els exconsellers d’ERC, menys Toni Comín, rebutjarien ser restituïts. En aquest sentit, Torra i Puigdemont van voler matisar que l’objectiu és esgotar els quatre anys de legislatura, descartant ara per ara la convocatòria d’eleccions anticipades. “Seria el millor senyal que les coses agafen la via de la democràcia”, va assegurar Puigdemont. A més, va destacar que la present legislatura “sens dubte, serà d’un Govern per a tots els catalans” i va assegurar que “ho demostrarà amb les seues polítiques”. Va reiterar que “s’ha de trobar una solució política a un conflicte que és polític” i va recordar que “en els propers dies” s’anunciarà “un Govern fort per a una regió forta”, amb la responsabilitat de començar a treballar immediatament.

tracking