SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

Amenaça de Corea del Nord

Pyongyang insinua que pot suspendre la reunió amb Trump si insisteixen a forçar l’abandó nuclear || Seül i Washington mantenen maniobres militars

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, en una imatge d’arxiu durant uns exercicis militars.

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, en una imatge d’arxiu durant uns exercicis militars.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corea del Nord va anunciar ahir que es planteja cancel·lar la històrica cimera entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, que s’havia de celebrar el proper 12 de juny, a causa de les exigències dels EUA perquè Pyongyang abandoni el seu programa nuclear de cop. “Si els Estats Units estan provant d’arraconar-nos per forçar el nostre abandó nuclear de forma unilateral, ja no estem interessats en el diàleg”, indicava el comunicat firmat pel vicecanceller nord-coreà Kim Kye-gwan i publicat per l’agència estatal de notícias KCNA. En el text s’indica que les propostes de desarmament plantejades per Washington “no suposen un intent de resoldre el problema a través del diàleg”.

A més, va acusar el Govern nord-americà d’intentar imposar l’“estil libi”, amb referència a l’acord firmat per Trípoli i els EUA el 2003, després de l’alçament dels opositors i els bombardejos aliats del 2011, en el qual es va pactar la cancel·lació del programa d’armes de destrucció massiva a canvi d’incentius econòmics.

L’històrica trobada entre Trump i Kim està prevista, en principi, per al proper 12 de juny

Aquesta notícia va arribar hores després que Corea del Nord anunciés la suspensió d’una reunió d’alt nivell amb Seül, que hauria d’haver-se celebrat ahir. Pyongyang va argumentar aquesta decisió per les maniobres aèries que l’Executiu sud-coreà està celebrant al costat dels nord-americans i que duraran fins al 25 de maig, acció que Corea del Nord veu com un assaig per envair el seu territori. Després d’aquesta notícia, els cancellers de Seül i Washington, Kang Kyung-wha i Mike Pompeo, van acordar per via telefònica seguir mantenint la cimera.

En aquest sentit, Pompeo va insistir que els EUA seguiran endavant amb els preparatius per a la cimera, que seria la primera que se celebra entre un líder nord-coreà i un president dels Estats Units des de la Guerra de Corea (1950-1953). En la mateixa línia es va expressar Kang, que va insistir que el Govern de Seül està decidit a implementar la declaració que Kim i el president sud-coreà, Moon Jae-in, van firmar el passat 27 d’abril comprometent-se a aconseguir la pau i la “total desnuclearització”.

tracking