SEGRE

PANORAMA

La justícia belga rebutja entregar Comín, Serret i Puig a causa d'un defecte de forma

L’euroordre de detenció no estava sustentada en una ordre d’arrest a Espanya, com és preceptiu || La defensa dels tres creu que Llarena cursarà una tercera petició europea però que seria rebutjada

La lleidatana Meritxell Serret, exconsellera a Bèlgica,

El fiscal belga rebutja l'entrega dels exconsellers Comín, Puig i SerretEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Justícia belga va decidir ahir no entregar els exconsellers Tomi Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig a les autoritats espanyoles per un defecte de forma en l’ordre de detenció i entrega emesa pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Així ho va anunciar el mateix Comín als mitjans, juntament amb Serret i Puig, després de l’audiència en la qual la Cambra del Consell –el tribunal belga de primera instància– va prendre aquesta decisió. “Volem mostrar la nostra satisfacció rotunda, més absoluta, perquè avui efectivament s’ha fet justícia. La Cambra del Consell de Bèlgica ha decidit que no s’executarà l’ordre europea de detenció perquè és una ordre irregular, una ordre que no compleix els requisits que determina el sistema europeu que regula les euroordres”, va afirmar.

L’euroordre emesa per Pablo Llarena no es basa en nova ordre nacional de detenció, sinó en el requeriment emès mesos abans per l’Audiència Nacional. Segons la jurisprudència comunitària, cada ordre de detenció europea ha d’estar recolzada per una ordre de detenció nacional.

“El Ministeri Públic ha demanat al tribunal que declari irregulars les tres ordres de detenció europea atesa l’absència d’ordres d’arrest nacionals adequades. El tribunal ha acceptat aquesta petició”, va informar la Fiscalia de Brussel·les en un comunicat.

Per tant, el tribunal belga ha decidit rebutjar la petició de la Justícia europea per aquesta raó i sense entrar a valorar el fons de la qüestió, segons van assenyalar els advocats, que també van apuntar que el jutge Llarena podria emetre una nova euroordre contra els tres exconsellers que es troben a Bèlgica.

Tanmateix, consideren que també seria rebutjada perquè “la Justícia belga té molt clar que s’està fent un ús polític de la Justícia per part dels tribunals espanyols”.

En un altre ordre de coses, el judici sobre l’extradició de l’exconsellera Clara Ponsatí se celebrarà del 30 de juliol al 31 d’agost a Edimburg.

tracking