SEGRE

El Govern espanyol actuarà si es nomenen consellers a la presó "perquè no és viable"

El ministro de Educación y portavoz del Gobierno, Íñigo Méndez de Vigo y la ministra de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, Isabel García Tejerina, durante la rueda de prensa posterior a la reunión del Consejo de Ministros.

El Govern espanyol actuarà si es nomenen consellers a la presó "perquè no és viable"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest divendres que l’Executiu té un pla per actuar en el cas que el president Quim Torra nomeni per al seu Govern exconsellers que es troben en presó preventiva perquè no seria viable ni de "sentit comú" que complissin la seua funció. En la roda de premsa, després del Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha explicat que el Govern està preparat davant d’aquesta eventualitat, però "no actua sobre hipòtesi" per la qual cosa només procedirà "si es fa" efectiu aquest tipus de nomenaments i prenen possessió.

Ha insistit que és necessari un Govern "legal i viable" a Catalunya i això "implica poder exercir realment les competències" per part dels consellers, una cosa que "factualmente no és possible" si aquests es troben a la presó.

Per això, ha fet des del Govern una crida a Torra perquè "imperi el sentit comú" perquè si constitueix un Executiu amb algun dels seus membres empresonat la lectura que es faria és que "hi ha un president de la Generalitat que vol augmentar la tensió" i "això no porta a cap lloc", ha advertit.

En tot cas, encara "no s’ha produït", ha postil·lat Méndez de Vigo, després del que ha reclamat "reflexió" a Torra per obrir una fase de diàleg "sense tensions".

El que ha afirmat amb un "sí" rotund el portaveu del Govern és que l’Executiu té un pla davant de l’eventualitat que hi hagi consellers que siguin a la presó, però no ha aportat cap detall sobre això.

Méndez de Vigo ha reiterat que l’Executiu no vol pronunciar-se sobre hipòtesi, en relació amb la formació de Govern, per la qual cosa esperarà a veure com es constitueix però ha garantit que mantindrà el respecte a la legalitat "com ha mantingut sempre, com fa uns mesos quan va acordar l’aplicació del 155".

Ha explicat, a més, que, tal com el seu nom indica, prendre possessió "implica possessionar-se" i per tant, ser present en aquell moment, i els exconsellers que es troben a la presó només podrien participar en aquest acte si fossin autoritzats pel jutge a sortir de la presó.

En aquest sentit, ha recordat que el Tribunal Constitucional ja va vetar a l’abril la pretensió de fer "una investidura telemàtica i virtual" de l’expresident Carles Puigdemont, fugit a Berlín, i ara, a part d’aquestes consideracions jurídiques o de les polítiques, "n’hi ha una de sentit comú", ha dit Méndez de Vigo, perquè no siguin consellers persones que són a la presó.

tracking