SEGRE

ESNOTICIA

Quim Torra promet fidelitat a Catalunya

L’Advocacia de l’Estat ja analitza amb lupa si hi ha alguna il·legalitat en el jurament

La presa de possessió va ser atípica, sense el predecessor ni imposició de medalló, només amb uns familiars de Torra com a convidats i la presència institucional de Roger Torrent.

La presa de possessió va ser atípica, sense el predecessor ni imposició de medalló, només amb uns familiars de Torra com a convidats i la presència institucional de Roger Torrent.JORDI BEDMAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, va emular ahir el seu antecessor, Carles Puigdemont, i va jurar el càrrec prometent exclusivament fidelitat al poble de Catalunya sense fer cap referència a la Constitució espanyola o al rei, fet que ja es mira amb lupa des de Madrid per si existeix algun tipus d’il·legalitat.

Quim Torra va prometre ahir el seu càrrec com a president “amb fidelitat al poble de Catalunya”, des del Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat, en un acte atípic, desproveït de la litúrgia habitual, sense el seu antecessor, sense representants del Govern central i sense mencions a la Constitució espanyola, a l’Estatut de Catalunya ni al rei.

L’acte, de tot just tres minuts i que segons havia recalcat la Generalitat en un comunicat s’emmarcava “en l’estricta legalitat catalana”, es va iniciar amb la lectura del decret de nomenament a càrrec del secretari del Govern, Víctor Cullell, i a continuació Torra, que lluïa un llaç groc a la solapa, va prometre el càrrec sense esmentar ni la Constitució ni el rei, utilitzant la mateixa fórmula del seu antecessor, Carles Puigdemont. Es dóna la circumstància que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no va veure “il·lícit penal” el 2016 en la fórmula de presa de possessió de Puigdemont, però Madrid investiga si pot impugnar-ho.

La presa de possessió va destacar per la seua sobrietat i per la durada, de tot just tres minuts

Pedro Sánchez vol que tots els alts càrrecs hagin d’acatar la Carta Magna al prendre possessió

En presència del president del Parlament, Roger Torrent, i d’alguns dels seus familiars, Torra va afirmar: “Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat, amb fidelitat al poble de Catalunya, representat pel Parlament de Catalunya”, va assenyalar, davant d’una escenografia sòbria i amb la senyera com a única bandera de fons. Després de prometre el càrrec, va saludar Torrent i el secretari del Govern, Víctor Cullell, sense que ningú li imposés el tradicional medalló que distingeix els presidents de la Generalitat a la presa de possessió.

El coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez-Maillo, va assegurar que el ministeri de Justícia ja analitza la presa de possessió per si es pot actuar en conseqüència, ja que “és evident” que “no ha jurat la Constitució”. Tanmateix, va admetre que es tracta d’un assumpte “delicat” i “complicat” perquè ja hi ha “diverses sentències”. Va citar l’Advocacia de l’Estat perquè intervingui per veure si realment ha complert tots els requisits formals, i en tot cas va oferir a la resta de partits un acord que reguli aquest tipus d’actes.

En aquesta mateixa línia, i l’endemà de proposar la reforma del Codi Penal per actualitzar el delicte de rebel·lió, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que vol obligar per llei que els càrrecs públics acatin la Constitució quan prenguin possessió.

tracking