SEGRE

PANORAMA

El Govern central actuarà si els diputats a la presó prenen possessió com a consellers

Rull i Turull asseguren que els seus drets polítics estan “intactes” i esperen poder ser restituïts en el seu càrrec || El president visitarà dilluns els líders independentistes que es troben empresonats

Rajoy ha presidit a Segòvia l'acte d'entrega de les grans creus d'Alfons X el Savi.

Rajoy ofereix entesa a Torra però l'avisa que farà que compleixi la lleiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va avançar ahir que l’Executiu actuarà si finalment el president de la Generalitat, Quim Torra, decideix designar polítics empresonats i prenen possessió com a consellers. Segons va explicar el portaveu, durant una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, algú que “està en presó preventiva” no pot encapçalar una conselleria i atendre els problemes que preocupen als ciutadans.

En aquest sentit, va fer una crida perquè “imperi el sentit comú” i va ressaltar que el Govern de Mariano Rajoy vol obrir una etapa de diàleg. Tot i així, va matisar que aquest ha de produir-se sense que pugi “la tensió”, una cosa que al seu parer passarà si finalment Torra opta per nomenar com a consellers polítics que van formar part de l’Executiu de Carles Puigdemont i que actualment es troben a la presó.

El portaveu diu que una persona en presó preventiva no pot encapçalar una conselleria

Méndez de Vigo també va anunciar que, en cas que es nomeni líders independentistes empresonats, el Govern central té ja dissenyat un pla, encara que no va voler revelar-ne els detalls. “Actuarem si es fa”, va afirmar el portaveu tot i que va afegir que l’Executiu central “no actua sobre hipòtesis i no vol fer-ho”.

El portaveu va assenyalar un escenari en el qual podrien ser investits. Al seu parer, l’única forma que podrien prendre possessió de les conselleries seria si el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, els “autoritza a sortir”.

Per la seua part, els diputats de JxCat Jordi Turull i Josep Rull, que actualment es troben en presó preventiva a la presó d’Estremera, van reivindicar ahir el seu dret a poder ser investits. “No ens cansarem de recordar que estem patint una presó preventiva injusta, arbitrària i ignominiosa i que els nostres drets polítics estan intactes”, van apuntar en un comunicat a Twitter. Tant un com l’altre van assegurar que poden ser membres del futur Govern i van remarcar que “l’únic dubte és si som presos polítics o ostatges de l’Estat”. De tots els consellers que van ser cessats mitjançant l’aplicació de l’article 155, són quatre els que estarien disposats a ser “restituïts”. A Rull i Turull se’ls sumen l’exconseller de Cultura Lluís Puig (JxCat) i l’exconseller de Salut Toni Comí (ERC). D’altra banda, Torra té previst visitar els líders independentistes empresonats dilluns.

Des de fonts de JxCat es va assegurar que el primer objectiu del nou Govern català és la “restitució” encara que de moment es desconeix si la visita de dilluns significarà un pas en aquesta decisió.

Des d’ERC, es mantenen a l’espera. Els republicans van remarcar que és Torra qui ha de decidir quins consellers nomena per al Govern, encara que van alertar que el 155 continua vigent i que una “restitució” podria ser problemàtica.

tracking