SEGRE

ITÀLIA GOVERNABILITAT

L'M5S i la Lliga pacten el full de ruta per al seu “govern del canvi”

En el seu pacte preveuen tornar a l’Europa de Maastricht i expulsions massives d’immigrants || El “contracte” inclou una renda bàsica i un nou IRPF fix

Imatge de dilluns passat del líder del Moviment Cinc Estrelles (M5S), Luigi di Maio.

Imatge de dilluns passat del líder del Moviment Cinc Estrelles (M5S), Luigi di Maio.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El partit antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la formació ultradretana Lliga van presentar ahir el programa per al seu “govern del canvi” a Itàlia, que preveu tornar a l’Europa de Maastricht, expulsions massives d’immigrants, la revisió de l’euro i acabar amb les sancions a Rússia, aspectes que no han caigut bé a la UE.

L’acord firmat pel líder de l’M5S, Luigi di Maio, i el secretari general de la Lliga, Matteo Salvini, consta de trenta punts. Al document definitiu, l’M5S i la Lliga advoquen per aplicar de forma “plena” els objectius del Tractat de Maastricht del 1992 atesos “els problemes sorgits en els últims anys”.

Consideren “necessari revisar, al costat dels socis europeus, l’estructura de governabilitat econòmica europea” ja que creuen que “en l’actualitat és asimètrica”. Confirmen el seu compromís amb l’OTAN però opten per una obertura a Rússia i l’aixecament de les sancions a aquest país.

Un altre dels temes candents va ser el la immigració, sobretot perquè la Lliga deu gran part del seu rèdit polític a aquest fenomen contra el qual ha fet campanya durant anys. Xifren en 500.000 els immigrants “irregulars” a Itàlia, de forma que consideren oportú impulsar les deportacions i crear “centres de permanència temporal” per a aquells que hagin de ser expulsats, gràcies als fons restats dels destinats a l’acollida.

A més a més, la renda bàsica de 780 euros, batejada com a renda ciutadana, i un nou règim d’impost sobre la renda són les dos mesures estrella a nivell nacional del contracte per formar govern.

Després de conèixer-se el pacte, la rendibilitat exigida al mercat secundari en el deute sobirà italià amb venciment a 10 anys va arribar a situar-se per sobre del 2,2%, marcant màxims des de l’octubre.

Després de l’acord queda per decidir qui serà el primer ministre

Després d’haver pactat un programa polític, l’M5S i la Lliga encara tenen pendent anunciar qui serà la persona que assumeixi el càrrec de primer ministre, que es preveu que recaigui en el partit antisistema, amb la formació ultradretana quedant-se alguns dels departaments governamentals de més pes. El líder de l’M5S, Luigi di Maio, va expressar el seu desig que el nou Executiu “es pugui posar a caminar la setmana que ve” i el seu aliat, el cap de la Lliga, Matteo Salvini, va assenyalar que dilluns “segurament” acudiran davant del cap de l’Estat, Sergio Mattarella, que espera la seua proposta.

tracking