SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

La comissió sobre delictes sexuals tindrà al final majoria de dones

Haurà de decidir si es canvia la tipificació del Codi Penal || L’Audiència de Navarra prorroga cinc dies el termini per recórrer la sentència de La Manada

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la sentència de l’Audiència Provincial contra La Manada.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la sentència de l’Audiència Provincial contra La Manada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secció de Dret Penal de la Comissió General de Codificació que s’encarregarà de revisar la tipificació dels delictes sexuals en el Codi Penal estarà composta finalment per 15 dones i 13 homes per a aquest encàrrec.

Segons va informar ahir el ministeri de Justícia, la secció quedarà composta de manera permanent per 12 dones i 13 homes, però per a l’encàrrec concret realitzat pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, de revisar els delictes sexuals a partir de la sentència del cas de La Manada hi sumaran tres dones més.

La comissió estava composta inicialment per 20 homes, però després de la primera reunió, a la qual van acudir quatre dones de forma excepcional, es va decidir suspendre els seus treballs fins a dotar-la d’una composició equilibrada.

L’encàrrec consisteix a revisar si els delictes sexuals i contra la llibertat de la dona estan degudament tipificats en el Codi Penal i respon a la polèmica generada per la sentència de La Manada, que va condemnar els cinc processats a nou anys de presó per delictes d’abús sexual, però no per agressió sexual a una jove en els Sanfermines del 2016 a l’estimar els jutges que no hi va haver violència o intimidació.

El ministeri va exposar en un comunicat que amb aquests nomenaments “s’aconsegueix una representació equilibrada de dones i homes” en aquest òrgan assessor que s’ha de pronunciar “sobre matèries d’especial sensibilitat com la llibertat sexual de la dona i la tipificació que es va fer en el Codi Penal del 1995 dels delictes d’abús i agressió sexual”.

Mentrestant, la secció segona de l’Audiència Provincial de Navarra ha prorrogat en cinc dies més el termini per a la presentació de recursos a la sentència que va condemnar els cinc integrants de La Manada.

D’altra banda, el professor de la USC Luciano Méndez Naya, expedientat per la universitat arran d’una sèrie de vídeos penjats en xarxes socials defensant La Manada, va assegurar en una nova publicació que la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra encoratjarà les denúncies falses per violació i els xantatges al voltant d’aquesta mena de situacions.

tracking