SEGRE

FINANCES

Els Pressupostos de 2018 arriben al Ple del Congrés amb el 155 en vigor

El PNB va alertar que no els votaria si seguia el bloqueig a Catalunya

Els Pressupostos de 2018 arriben al Ple del Congrés amb el 155 en vigor

Els Pressupostos de 2018 arriben al Ple del Congrés amb el 155 en vigorEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Los Presupuestos Generales de l’Estat de 2018 afronten a partir d’aquest dilluns al seu debat en el Ple del Congrés amb l’article 155 sobre Catalunya en vigor i sense tenir garantit el suport del PNB en la votació que, previsiblement, tindrà lloc dimecres.

Fonts parlamentàries del partit nacionalista basc han assenyalat a EFE que el sentit del vot serà analitzada en la reunió de la Euzkadi Buru Batzar (EBB).

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha traslladat els dirigents del PSOE i de Ciutadans, Pedro Sánchez i Albert Rivera, la seua intenció de mantenir l’article 155 mentre analitza la "viabilitat" del nou Govern nomenat pel president de la Generalitat, Quim Torra, que inclou com a consellers a dos polítics presos i a uns altres dos de fugits de la Justícia.

De cara als suports per als comptes de l’Estat, el Govern també està pendent d’UPN que ha supeditat els seus dos vots favorables que l’Executiu firmi per escrit un document que no negociarà amb el Govern basc i navarrès l’acostament de presos d’ETA.

No obstant això, fins dimecres a última hora de la tarda no es produirà la votació del dictamen del projecte de Llei de Pressupostos a la Cambra Baixa.

L’Executiu confia que els Pressupostos puguin continuar la seua tramitació parlamentària en el Senat que, precisament, maneja un calendari provisional que preveu una aprovació definitiva dels comptes en un ple que se celebraria el 19 de juny.

De moment, està garantit el suport de Ciudadanos, Coalició Canària, Fòrum Astúries i Nova Canàries, després que aquesta última formació ja hagi rubricat l’acord.

El debat de Pressupostos a la Cambra Baixa s’iniciarà demà a les 15.00 hores amb la intervenció dels grups parlamentaris de menor a major.

El Ple continuarà dimarts i dimecres amb les intervencions dels diferents ministres i el primer que té previst pujar a la tribuna serà el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, que seguirà el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro.

Els diputats hauran de tornar a votar més de 6.000 esmenes que van ser rebutjades en la Comissió de Pressupostos, després que el Govern vetés prop de 225 iniciatives.

Durant el debat en comissió el dictamen va incloure prop de 257 esmenes noves i el PP va pactar amb sis formacions polítiques: Ciutadans, PNB, Coalició Canària, UPN, Fòrum Astúries i Nova Canàries.

PSOE, Unidos Podemos, ERC, Compromís i EH Bildu no van aconseguir introduir cap esmena, encara que és previsible que el PDeCAT acordi amb el PP la baixada de l’IVA de la dependència al 4 % quan aquests serveis tinguin finançament públic, independentment del seu percentatge.

També, està previst que els Pressupostos incloguin aquesta setmana 50 milions més per lluitar contra la violència masclista.

PP, Ciutadans, PNB, CC, Nova Canàries, Fòrum Astúries i UPN han pactat aquesta esmena a la qual serà donat suport de forma crítica per Unidos Podemos, Compromís i PDeCAT, mentre que el PSOE ha dit que no li donarà suport però no ha precisat si s’abstindrà.

Durant la tramitació pressupostària en la Comissió es va aprovar l’increment de l’1,6 % de les pensions per a aquest any i el retard de l’entrada en vigor del Factor de Sostenibilitat per a 2023, a més d’elevar l’import exempt de tributació dels premis i loteries fins 10.000 euros aquest any, 20.000 en 2019 i 40.000 el 2020.

També es va fixar un termini de tres mesos perquè el Govern remeti a les Corts un projecte de llei sobre un nou impost per als serveis digitals.

El PP amb Cs va pactar esmenes per valor de 34 milions per a inversions en infraestructures principalment a València, Barcelona, Madrid, Galícia i Castella i Lleó, mentre que els populars van acordar amb el PNB inversions de més de 20 milions en matèria ferroviària o portuària.

Fòrum Astúries va aconseguir més de 61 milions per a la seua regió, 20 milions dirigits al sector del carbó i altres partides per impulsar la Banda Ampla de Nova Generació a la zona rural.

PP i UPN van pactar gairebé 50 milions per a inversions en infraestructures i instal·lacions esportives a Navarra, mentre Nova Canàries ha aconseguit que es bonifiqui al 75 % les tarifes dels serveis regulars aeris i marítims de passatgers entre els territoris no peninsulars (Canàries, Illes Balears, Ceuta i Melilla) amb la resta del territori espanyol i 5 milions per al transport del plàtan.

CC acordar amb el PP una iniciativa que amplia en sis mesos el termini perquè el sector de l’estiba pugui continuar negociant el nou conveni marc.

Altres esmenes incloses en el dictamen són que el superàvit del sistema elèctric pugui destinar-se al pagament d’indemnitzacions en la resolució de litigis o que es retardi la possibilitat que els autònoms cotitzin a temps parcial.

tracking