SEGRE

ECONOMIA PARLAMENT

El PNB manté en l'aire els Pressupostos per l'article 155

Els nacionalistes bascos encara no han decidit el vot || Mariano Rajoy apel·la a la “responsabilitat” per aprovar els comptes

Milers de pensionistes a Bilbao, ahir, demanant pensions dignes.

Milers de pensionistes a Bilbao, ahir, demanant pensions dignes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de pressupostos per aquest any va entrar ahir a la fase definitiva per a l’aprovació al Congrés, que depèn del PNB i del 155, ja que els nacionalistes bascos han relacionat el seu suport als comptes públics a l’aixecament de l’article a Catalunya. De fet, l’Euskadi Buru Batzar (direcció) del PNB insisteix que un objectiu prioritari de la seua acció política és la desactivació de l’aplicació del 155 sobre l’autogovern i les institucions catalanes “al considerar-la injusta i involutiva”, i per aquest objectiu dedicarà els seus “millors esforços polítics” en els propers dies, segons va advertir a última hora d’ahir. Així, manté obert “fins a l’últim minut” el sentit del seu vot als Pressupostos.

Hores abans d’aquest anunci de la direcció penebista, Mariano Rajoy va apel·lar a la “responsabilitat” del PNB per tirar endavant els comptes. Va insistir que beneficiaran més de tretze milions de persones, especialment pensionistes, funcionaris i ciutadans amb rendes més baixes, amb pujades de les pensions mínimes del 3%, de l’1,6% per a la resta i un creixement per a les de viudetat. Amb tot, milers de pensionistes van tornar a sortir ahir als carrers de Bilbao per exigir que s’apliqui el pacte per apujar un 1,6% les pensions aquest any hi hagi o no pressupostos.

El PNB medita si donar suport a Rajoy i UPN vol que es comprometi a no atansar els etarres

Per la seua banda, Unión del Pueblo Navarro (UPN), que té dos diputats a la Cambra Baixa i el vot afirmatiu dels quals és indispensable, insisteix que s’oposarà als comptes del Govern de Rajoy si aquest no es compromet “per escrit” a mantenir la política penitenciària amb els presos d’ETA i a no atansar-los al País Basc.

Al Congrés, els grups van debatre ahir l’articulat dels comptes i van arribar a un acord perquè aquests incloguin els 120 milions d’euros compromesos a comunitats i ajuntaments per lluitar contra la violència de gènere. Amb el vistiplau dels populars, l’esmena que es votarà avui garantirà el compliment de l’aprovat en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

tracking