SEGRE

PANORAMA

Rull i Turull reiteren al president la voluntat de prendre possessió com a consellers

Forcadell i Bassa li transmeten que se senten com a “ostatges”, mentre que Sànchez i Cuixart li demanen que no renunciï a l’autodeterminació || Torra insisteix en la voluntat de dialogar amb Rajoy

Torra surt de la presó d'Estremera després de visitar els exconsellers Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Raul Romeva.

Rull i Turull comuniquen a Torra la seua disposició a ser consellersEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, es va desplaçar ahir a les presons madrilenyes d’Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real per visitar els líders independentistes que estan en presó provisional. Durant la trobada a Estremera, Jordi Turull i Josep Rull, que Torra ha proposat per a les carteres de Presidència i Territori, van reafirmar-li la seua voluntat de prendre possessió demà dimecres com a consellers a Barcelona. D’aquesta manera, el president va demanar-ne la posada en llibertat perquè “en cap país d’Europa estarien a la presó”. Així mateix, va estendre “una vegada més” la mà al Govern central per dialogar. “La política ha de tornar a la política, hem de solucionar al més aviat possible una situació que mai s’hauria d’haver produït”, va subratllar.

Per la seua part, la consellera cessada de Treball, Dolors Bassa, i l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, li van manifestar a Torra que se senten com a “ostatges de la justícia espanyola”. Durant la visita del president a Alcalá-Meco, també li van retreure el baix percentatge de dones que integraran el Govern català. Així mateix, l’exlíder de l’ANC i número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, van animar Torra a no renunciar mai al dret a l’autodeterminació, en una reunió que va durar dos hores. “No podem tenir tancats dos homes de pau, ens asseurem per arreglar-ho”, va manifestar al sortir de Soto del Real.

El president del Parlament també es va veure ahir amb Bassa i Forcadell, i avui amb la resta de presos

El líder d’Esquerra advoca perquè Torra confiï en els membres d’ERC i per ser “oberts i plurals”

D’altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va viatjar també ahir a Alcalá-Meco per veure’s amb Forcadell i Bassa per mantenir un “diàleg serè” amb la seua predecessora i amb la resta de líders empresonats. “Estan fortes i serenes, plenes de dignitat”, va dir al sortir. Torrent es reuneix avui amb la resta de presos.

En un altre ordre de coses, el portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, va presentar ahir un escrit a la Mesa de la Cambra Alta sol·licitant que el president del Govern, Mariano Rajoy, comparegui per explicar per què no ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat el nomenament dels consellers. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, de Junts per Catalunya, va reiterar que es comet una “il·legalitat” amb la decisió.

Al seu torn, el conseller cessat de Cultura, Lluís Puig, se sent legitimat per exercir al Govern català, però va afirmar des de Bèlgica que si Torra l’hi demana, està disposat a renunciar-hi.

Junqueras demana “una República per a tothom”

El vicepresident destituït en aplicació del 155, Oriol Junqueras, va traslladar ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, la necessitat de fer una “República per a tothom, incorporant-hi el màxim de gent, sent oberts i plurals”. També li va dir que confiés en els companys de Govern d’Esquerra Republicana, ja que estan “a disposició per ajudar-lo en aquest sentit”, segons van explicar fonts coneixedores de la trobada que van mantenir a presó d’Estremera, que va ser “molt emotiva”. A la reunió també hi havia Raül Romeva.

tracking